Effekter af pensionsreformer – Et litteraturstudie
Undersøgelsens deltagere:
- Arbejdsmarked
- Ældre Arbejdsmarked, Ældre
Andelen af personer over 65 år i forhold til andelen af personer i den arbejdsduelige alder (20-64 år) er estimeret til at blive fordoblet fra 0,3 til 0,6 i de næste 40 år. Denne udvikling fører til et øget pres på de fleste pensionssystemer, hvilket har medført reformer af pensionsordningerne i de fleste OECD-lande. I starten af årtusindet fokuserede de fleste reformer på en stigning i pensionsalder og/eller øgede optjeningskrav. De senere år har der modsat været reformer, der har afblæst eller ligefrem tilbageført nogle af disse stigende krav. Dette er blandt andet sket på baggrund af effektmålinger af reformerne, som ikke har vist helt så positive resultater som oprindeligt forventet.
Formål
Formålet med studiet er at samle viden i en oversigt, som illustrerer, hvordan pensionsreformer har påvirket beskæftigelse, tilbagetrækningsalder og offentlig forsørgelse. Ud over disse direkte effekter vil oversigten også indeholde studier, der undersøger forskellige indirekte spillover-effekter på personer, der ikke direkte er berørt af pensionsreformen. Det kan eksempelvis være effekter på ægtefælles beskæftigelse eller tilbagetrækningsalder, effekter på voksne børns indkomst eller effekter på kollegaers forfremmelseschancer.
Metoder
Litteratursøgningen gennemføres via VIVEs bibliotek, og de fundne studier indsnævres efterfølgende ved brug af AI. Herefter udvælges og sorteres studierne på baggrund af et abstrakt, og den endelige udvælgelse sker på baggrund af fuldtekstslæsning. Undervejs tilføjes evt. studier, der dukker op i gennemlæsningen af de inkluderede studier.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Om denne undersøgelse
Finansieret af
Videnscenter for Fastholdelse af Seniorer på Arbejdsmarkedet