Kontakt
Børn skal inddrages mere, og familier skal have en mere skræddersyet behandling. Det var nogle af målene med den reform af det familieretlige system, der blev gennemført i 2019.
Et år senere viste VIVEs evaluering dog utilfredshed blandt forældre, trivselsproblemer blandt børnene og lange ventetider. For at følge udviklingen evaluerer VIVE nu igen forældres tilfredshed med de familieretlige myndigheder.
Med reformen i 2019 blev Statsforvaltningen nedlagt til fordel for Familieretshuset, og byretterne oprettede en særskilt ret til behandling af familieretlige sager, familieretten. Desuden åbnede man for en højere grad af samarbejde mellem det familieretlige og det sociale system i de tilfælde, hvor forældrene ud over den familieretlige tvist også havde sociale problemer.
For at børn kan blive inddraget mere, blev der oprettet en særlig børneenhed, som kan tilpasse indsatserne efter børnenes behov. Der blev også indført et screeningssystem, som inddeler familierne i forskellige typer, så de kan få en mere skræddersyet behandling.
VIVEs evaluering i 2020 viste dog, at tilfredsheden med sagsbehandlingen var blevet lidt mindre. Efter reformen var der været problemer med relativt lange ventetider, og det var formentlig årsag til en del af utilfredsheden. Særligt samværsforældre – den forælder, som barnet ikke bor hos – var utilfredse.
Metoder
VIVE gennemfører en spørgeskemaundersøgelse, som 1.000-1.500 forældre forventes at deltage i. Spørgeskemadataene bliver koblet med Familieretshusets sagsregistre for, at VIVE kan beskrive den sagsbehandling, som forældrene har modtaget. Der er desuden planlagt en spørgeskemaundersøgelse blandt børn, der er part i en familieretlig konflikt.
Mere fra samme undersøgelse
- Nyhed
Gå hjem-møde i Kbh: Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?
- Nyhed
Gå hjem-møde i Aarhus: Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?
- Nyhed
Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv
- Rapport
Udfordringer med inkluderende læringsmiljøer opfattes forskelligt i kommunerne
- Kronik
Kan vi overlade anbragte unge til sig selv, når de fylder 18 år?
- Nyhed
The role of mental health problems in out-of-home care youths' educational pathways: Quantitative and qualitative analysis of Danish longitudinal data
- Notat
Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner
- Debatindlæg
Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd
- Nyhed
Ungepanelet om efterværn
- Nyhed
Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv