Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­december 2019 - juni 2022

Hvordan påvirker atypisk beskæftigelse det psykiske helbred?

Hvilke konsekvenser har det for den enkeltes helbred at have en usikker eller atypisk ansættelse? I en ny undersøgelse skal VIVE afdække, om det påvirker det psykiske helbred for eksempel at være ansat midlertidigt eller på deltid.

Projektleder: Karsten Albæk Projektmedarbejdere: Stefan Bastholm Andrade
Arbejdsmarked, Arbejdsvilkår, Beskæftigelse, Effekt, Patient, Sundhed, Ulighed, Virksomhed
Forskning viser, at atypisk beskæftigelse ikke blot kan have negative konsekvenser for den enkeltes helbred, men også for forholdet mellem medarbejdere og ledelse på arbejdspladsen. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Karsten Albæk Seniorforsker, Ph.d. (Økonomi) M: 33 48 09 04 kal@vive.dk

Betegnelsen atypisk beskæftigelse dækker over at være ansat på deltid, midlertidig ansat og være selvstændig uden ansatte (også kaldet ”soloselvstændig”). Interessen for atypisk beskæftigelse er både i Danmark og internationalt blevet kædet sammen med større samfundsmæssige forandringer i teknologi, konkurrenceforhold, globalisering m.m. Samfundsudviklingen har betydning for, hvordan virksomheder organiserer sig, og herunder hvilke typer af ansættelser de benytter sig af. Flere internationale forskere advarer imod, at der udvikler sig en stadig større gruppe af mennesker, som er ansat på et usikkert, uforudsigeligt og risikabelt arbejdsmarked.

Forskning viser, at atypisk beskæftigelse ikke blot kan have negative konsekvenser for den enkeltes helbred, men også for forholdet mellem medarbejdere og ledelse på arbejdspladsen. En udvikling mod flere i atypisk beskæftigelse kan dermed have negativ indflydelse for det psykiske arbejdsmiljø på danske arbejdspladser. VIVEs undersøgelse vil bidrage med ny viden om udviklingen i Danmark mod et videns- og servicesamfund med fokus på konkurrence, udlicitering, globalisering og effektivisering.

Formål

Hensigten med undersøgelsen er dels at kortlægge omfanget og udviklingen af atypisk beskæftigelse, dels at undersøge, om personer i atypisk beskæftigelse har et dårligere psykisk helbred end personer i ”almindelig” beskæftigelse. Med undersøgelsen får vi for første gang i Danmark en samlet opgørelse af omfanget af psykiske problemer for forskellige typer af atypisk beskæftigede.

Resultaterne vil også have international interesse, da vi anvender de præcise danske registerdata. Det betyder, at VIVE i denne undersøgelse kan udtale sig om hele arbejdsmarkedet. Selvstændige analyser for Danmark er endvidere vigtige, idet resultater fra udenlandske arbejdsmarkedsstudier ikke nødvendigvis er gyldige for danske forhold. For eksempel kan det tænkes, at det danske velfærdssystem med sit sociale sikkerhedsnet resulterer i færre psykiske problemer i forbindelse med atypisk ansættelse sammenlignet med mange andre lande.

Desuden er resultaterne praktisk anvendelige for det offentlige. Som en af de største arbejdsgivere i Danmark har det offentlige betydelig indflydelse på, hvor mange ansatte der er beskæftiget på atypiske vilkår.

Metoder

Undersøgelsen vil opgøre indikatorer for beskæftigedes psykiske helbred før, under og efter atypisk beskæftigelse. Endvidere benytter vi nye økonometriske teknikker til at undersøge, om atypisk beskæftigelse fører til psykiske problemer. Projektet er kvantitativt, og data består af spørgeskemaundersøgelser kombineret med registerdata for befolkningens kontakter til sundhedssystemet, som indikerer psykiske problemer, herunder behandling og medicinforbrug.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

Arbejdsmiljøforskningsfonden

Læs også
  1. Rapport

    Fem fokuspunkter er centrale i kommunernes økonomiske styring af overgangsindsatsen til unge

  2. Videnskabelig artikel

    Livet med synstab står i kontrast til idealer om aktiv aldring

  3. Rapport

    Unge uden uddannelse og arbejde har forskellige behov for støtte

  4. Kronik

    Borgeren eller sygeplejersken i centrum?

  5. Rapport

    Danmark ligger efter Norge og Sverige med integration af flygtninge på arbejdsmarkedet

  6. Rapport

    Familier bokser stadig med økonomien trods det midlertidige børnetilskud

  7. Nyhed

    Lægelig ledelse

  8. Nyhed

    Choice models in nordic long-term care: care managers' experiences of privilege and disadvantage among older adults

  9. Kommunetal

    Flere kommunale medarbejdere skiftede job under corona-krisen

  10. Nyhed

    Webinar: Arbejdskraftmangel og ledige hænder – Kan vi løse kommunernes dobbelte beskæftigelsesproblem?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os