Kontakt
En stor gruppe af unge voksne mennesker har af forskellige årsager mistet tilknytningen til arbejdsmarkedet, uddannelsessystemet og samfundet i almindelighed. Det har store samfundsøkonomiske såvel som alvorlige individuelle konsekvenser. Forskningen viser dog, at unge kan gøres til aktive medborgere med den rette indsats.
Med projektet Fodbold For Fremtiden giver DBU Bredde (Dansk Boldspil Union) et bud på, hvordan fodboldtræning og deltagelse i foreningslivet kan hjælpe langtidsledige unge i alderen 18-29 år ud af offentlig forsørgelse og i job eller uddannelse. Projektet er et samarbejde mellem fodboldklubber, kommuner, lokale virksomheder og VELUX FONDEN. For at styrke de unges lyst og kompetencer til aktivt medborgerskab og livsmestring tilbyder projektet fodboldtræning, sociale aktiviteter, mentorforløb, virksomhedspraktik og forberedende voksenuddannelse.
Projektet indskriver sig i en række projekter med fokus på, hvordan kommuner og civilsamfund i samarbejde kan skabe helhedsorienterede indsatser, der øger borgernes demokratiske deltagelse i samfundet samt gør dem til aktive medskabere af de indsatser, de deltager i. Projektet løber over en fireårig periode og er finansieret af VELUX FONDEN. I alt deltager 15 kommuner og et tilsvarende antal fodboldklubber og lokale virksomheder.
Kan fodboldtræning styrke aktivt medborgerskab og livsmestring?
DBU Bredde har bedt VIVE evaluere projektet. VIVES evaluering vil centrere sig om den innovative del af projektet: betydningen af deltagelse i fodboldtræning og fællesskabet i foreningslivet for at styrke et aktivt medborgerskab og livsmestringen hos de unge og derigennem øge chancerne for, at de langtidsledige unge kommer ud af offentlig forsørgelse. Evalueringen vil have et borgerrettet fokus, som både skal afdække udbyttet for de deltagende unge samt fokusere på, hvad der fremmer og hæmmer en velfungerende samskabelsesproces fra et kommunalt og frivillighedsperspektiv.
Metoder
VIVE indsamler flere typer data til et før- og efter-studie: VIVE bruger spørgeskemaer til at undersøge de unges progression. Det kan for eksempel være de unges egen vurdering af, om de er kommet tættere på arbejdsmarkedet. VIVE anvender tillige interview til at undersøge, hvad der i forløbet har været betydningsfuldt for de unges udvikling. Derudover interviewer VIVE både kommunale medarbejdere og frivillige for at undersøge de forskellige virknings- og implementeringsprocesser.
Om denne undersøgelse
VELUX FONDEN