Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­april 2019 - december 2022

Klyngesamarbejde om kvalitet i almen praksis

Siden januar 2018 har praktiserende læger etableret sig i kvalitetsklynger, hvor de i mindre faglige fælleskaber skal arbejde sammen om og inspirere hinanden til at arbejde med kvalitetsudvikling. VIVE skal i samarbejde med Forskningsenhederne for Almen Praksis følge disse kvalitetsklynger i de første år og skabe viden om de muligheder, udfordringer og effekter, der knytter sig til klyngesamarbejdet.

Projektleder: Marie Henriette Madsen Projektmedarbejdere: Morten Bonde Klausen , Eskild Klausen Fredslund , Jakob Kjellberg & Pia Kürstein Kjellberg
Almen praksis, Effekt, Fagprofessionelle, Implementering, Organisering, Styring, Sundhed
Det overordnede formål med forskningsprojektet er at skabe detaljeret viden om implementeringen af kvalitetsklynger i almen praksis, herunder de muligheder, udfordringer og effekter, der knytter sig til opstarten af klyngerne og kvalitetsarbejdet inden for de enkelte klynger. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Marie Henriette Madsen Chefanalytiker, cand.scient.san.publ., ph.d. M: 41 39 35 26 mama@vive.dk

Baggrund

I overenskomsten 2018-2021 for alment praktiserende læger er der indgået en aftale om etablering af et nyt kvalitetsprogram for almen praksis. Programmet indebærer, at praktiserende læger inden for et vist geografisk område finder sammen i såkaldte klynger, hvor de kan arbejde med kvalitet ud fra lokalt definerede behov. Med klyngerne lægger programmet op til, at kvalitetsarbejdet adskilles fra centraliserede kontrolmekanismer og i stedet defineres og udvikles nedefra i faglige fællesskaber.

Siden januar 2018 har langt de fleste praktiserende læger etableret sig i kvalitetsklynger og udpeget klyngekoordinatorer, som skal samle lægerne til møder i klyngen, fremskaffe og vise datagrundlag til drøftelser af kvalitetsudvikling og sikre fremdrift af klyngeindsatsen gennem løbende opfølgning. Sidst, men ikke mindst, skal koordinatoren også fungere som klyngens kontaktperson i det omliggende sundhedsvæsen. Flere klynger er desuden gået i gang med at arbejde med konkrete områder for kvalitetsudvikling.

Formål

Det overordnede formål med forskningsprojektet er at skabe detaljeret viden om implementeringen af kvalitetsklynger i almen praksis, herunder de muligheder, udfordringer og effekter, der knytter sig til opstarten af klyngerne og kvalitetsarbejdet inden for de enkelte klynger.

Der vil være fokus på:

  • Processen med at etablere og drive kvalitetsklynger i almen praksis, herunder klyngernes valg af indsatsområder og arbejdet hermed.
  • Udfordringer og muligheder ved klyngesamarbejdet internt og i samarbejde med det øvrige sundhedsvæsen (herunder fordele og ulemper ved forskellige klyngemodeller).
  • Virkningerne af klyngedeltagelsen på de praktiserende lægers daglige arbejde, motivation og udvalgte relevante kvalitetsmål.

Projektet vil således bidrage med forskningsbaseret viden om, hvordan klyngerne (i deres første leveår) kommer til at fungere som ramme for kvalitetsudviklingen i almen praksis. Denne viden kan bruges som del af grundlaget for at vurdere behovet for eventuelle justeringer af programmet.

Metoder

Undersøgelsen gennemføres i tre dele:

  1. Kvalitativ undersøgelse af klyngernes opstart, samarbejdet i klyngerne og erfaringer med at oversætte ideer fra klyngearbejdet til klinikken. Den kvalitative undersøgelse gennemføres ad to omgange: umiddelbart efter klyngernes opstart og igen efter 1-1½ år.
  2. Landsdækkende spørgeskemaundersøgelse af praktiserende lægers erfaringer med klyngearbejdet og sammenhænge mellem lægernes individuelle karakteristika, motivation og organisering i klyngerne.
  3. Registerbaserede studier af effekten af klyngernes kvalitetsarbejde baseret på relevante effektmål.

De tre delundersøgelser udgør selvstændige arbejdspakker, men vi stræber efter, at delundersøgelserne udvikles i samspil med hinanden og gør gensidigt brug af den viden, der produceres.

VIVEs andel i projektet

Undersøgelsen gennemføres i samarbejde med Forskningsenhederne for Almen Praksis. VIVE er ansvarlig for det kvalitative casestudie og det registerbaserede effektstudie, og Forskningsenhederne er ansvarlige for spørgeskemaundersøgelsen, en kvalitativ undersøgelse af klyngekoordinatorer og praktiserende lægers individuelle perspektiver på klyngesamarbejdet.

VIVE og Forskningsenhederne samarbejder om dataindsamling, dansksproget afrapportering og de videnskabelige artikler.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

KiAP (Kvalitet i Almen Praksis)

Samarbejdspartnere:

Forskningsenhederne for Almen Praksis

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 8. juli 2020 Kvalitetsklynger i almen praksis
Læs også
  1. Kursus

    Kursus i sundhedsøkonomi 2021

  2. Arrangement

    Digital årskonference i Dansk Evalueringsselskab

  3. Nyhed

    Betydningen af anbringelsestype for anbragte børns skoleresultater

  4. Debatindlæg

    Tre myter og sandheden om sosu'erne

  5. Rapport

    Kalundborg Kommune får status på folkeskoleelevers socialøkonomiske baggrund

  6. Debatindlæg

    Politiske beslutninger bygger på ufuldstændige økonomiske modeller

  7. Nyhed

    Undersøgelse af tre indsatser over for negativ social kontrol samt radikalisering

  8. Undersøgelse i gang

    Hvordan kan behandling til personer, der har været udsat for seksuelle overgreb, styrkes?

  9. Rapport

    Få, gennemgående medarbejdere styrker sammenhængen i pleje og hjælp til ældre borgere

  10. Nyhed

    Døralarmer, trædemåtter og kamerakig kan styrke omsorgen for særligt sårbare borgere

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os