Kontakt
Der er bred enighed om, at en tillidsfuld relation mellem kommunerne og borgere med handicap er vigtig, og at borgere med handicap skal inddrages i deres egen sag.
Alligevel peger en række centrale aktører på, at der er udfordringer i forholdet, som kræver opmærksomhed og handling. For eksempel viste en undersøgelse foretaget af Advice for det Centrale Handicapråd i 2015, at der var stor forskel på, hvor velfungerende kommunerne oplevede, at sagsbehandlingen på handicapområdet var, og hvordan den blev oplevet af borgere med handicap.
VIVEs undersøgelse skal belyse, om der stadig er forskel på, hvordan borgere med handicap og kommunerne opfatter sagsbehandlingen, og hvilke barrierer og muligheder for inddragelse og tillid, de oplever i mødet med hinanden.
VIVE indsamler også eksempler på kommunale indsatser, der har vist sig at forbedre dialogen mellem kommune og borgere med handicap. De kan bruges som inspiration til kommuner, der vil forbedre deres praksis. Resultaterne af undersøgelsen vil dermed kunne gavne både kommunerne og borgere med handicap.
Metoder
Undersøgelsen gør brug af flere metodiske tilgange for at sikre, at problemstillingen belyses fra alle relevante vinkler.
For det første gennemfører VIVE en kvantitativ analyse af spørgeskemabesvarelser fra en panelundersøgelse af levevilkår og helbred i Danmark (SHILD 2020) for at belyse mødet med forvaltningen set fra borgere med handicaps synsvinkel. Borgerperspektivet uddybes og nuanceres herefter gennem en kvalitativ analyse af interview med borgere med handicap, der kan være med til at uddybe og nuancere disse borgeres oplevelser med kommunerne.
For det andet gennemfører VIVE en kvantitativ analyse af data indsamlet via en ny spørgeskemaundersøgelse blandt kommunale sagsbehandlere og ledere, der arbejder med borgere med handicap i alle 98 kommuner. Kommunernes perspektiver på mødet uddybes og nuanceres herefter ved hjælp af kvalitative interview med kommunale sagsbehandlere, der arbejder med borgere med handicap.
For det tredje indsamler VIVE eksempler på indsatser, som kommuner har gode erfaringer med at anvende til at øge tillid og brugerinddragelse i relation til borgere med handicap ved henvendelse til kommunerne og andre relevante aktører. De indsamlede indsatser og tiltag kategoriseres efter type, og en håndfuld af dem udvælges til grundigere beskrivelse i rapporten.
Om denne undersøgelse
Det Centrale Handicapråd