Kontakt
I Danmark er der 64 lokale frivilligcentre på tværs af landet. De har til formål at understøtte det frivillige, sociale arbejde lokalt. Det gør de gennem en lang række af aktiviteter som for eksempel foreningsservice, rådgivning, netværk, lokaler, matching af frivillige og facilitering af samarbejder. Frivilligcentrene udgør derfor en infrastruktur for en understøttelse af det lokale frivillige socialt arbejde. Ifølge Landsforeningen for Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark (FriSe) har frivilligcentrene til formål at skabe rammer for deltagelse og fællesskaber ved at støtte, synliggøre, udvikle og fremme frivilligheden og foreningslivet lokalt (www.frise.dk). Med baggrund i store lokale og geografiske forskelle har frivilligcentrene forskellige størrelser, forskellige aktiviteter og forskelige samarbejdsrelationer med kommunerne. De er organiserede som selvstændige foreninger med det lokale foreningsliv som medlemmer og en bestyrelse, der bestemmer, hvilke aktiviteter og tilbud der er vigtige lokalt.
De senere år har frivilligcentrene arbejdet med en ny kvalitetsmodel og nye tildelingskriterier for statsstøtte. Dette udviklingsarbejde havde udgangspunkt i evaluering af frivilligcentrene i 2016. VIVE skal i samarbejde med RUC foretage en evaluering af centrene. Evalueringen er finansieret med midler fra satspuljeaftalen for 2018-2021.
Formål
Evalueringen har til formål at give svar på følgende spørgsmål:
- Hvad er status på frivilligcentrenes økonomi, organisering, aktiviteter og samarbejdsrelationer, samt hvad anvendes grundfinansieringen til?
- Hvordan er den nye kvalitetsmodel og tildelingskriterier blevet implementeret, og i hvilket omfang arbejder frivilligcentrene mål- og resultatorienteret?
- Hvilken virkning oplever frivilligcentrene og centrale samarbejdspartnere, at implementeringen af tildelingskriterierne og kvalitetsmodellen har haft for frivilligcentrenes arbejde og virkning?
- Hvad er frivilligcentrenes og centrale samarbejdspartneres oplevede virkning af frivilligcentrene for det frivillige sociale arbejde lokalt og for kommunerne?
Gennem disse fire spørgsmål har evalueringen fokus på en række temaer, der dels følger op på evalueringen fra 2016 og dels rummer selvstændige fokusområder.
Metoder
Evalueringen bygger på data fra spørgeskemaundersøgelser blandt medarbejdere i frivilligcentre og kommuner og casestudier fra fem frivilligcentre. Undervejs i projektet vil der desuden blive afholdt valideringsseminarer for frivilligcentre, medlemsforeninger og kommuner. Seminarerne har til formål at nuancere og validere evalueringen.