Kontakt
Manglen på uddannet og særligt pædagogfagligt uddannet arbejdskraft på det sociale område i Grønland er en problemstilling, der flere steder fremhæves som en betydelig barriere i forhold til at kunne levere den ønskede kvalitet på området. Problematikken fremgår blandt andet i en VIVE-undersøgelse fra 2020, der viser en mangel på uddannet arbejdskraft.
Det anbefales derfor i undersøgelsen, at der uddannes flere pædagoger i Grønland, og at kvaliteten af den pædagogiske praksis kommer i fokus på uddannelsen. Det kan for eksempel ske ved, at læringsaktiviteter får en mere central rolle i pædagoguddannelsen, så de pædagogstuderende bliver bedre rustet til at fokusere på børnenes udvikling og læring og dermed leverer en endnu bedre kvalitet på dagtilbuddene.
Kort sagt, så handler det altså både om kvantiteten og kvaliteten af pædagoguddannelsen på Grønland. Der skal uddannes flere, og de skal være med til at løfte kvaliteten i dagtilbuddene.
Hvordan kan pædagoguddannelsen styrkes?
Denne evaluering er bestilt af Departementet for Uddannelse, Kirke og Kultur, der ønsker indblik i, i hvilken grad de nyuddannede pædagoger fra pædagoguddannelsen på Socialpædagogisk Seminarium i Ilulissat (PI/SPS) har tilstrækkelige kompetencer, der lever op til krav og forventninger fra institutions- og handicapområdet. Evalueringen skal desuden indeholde anbefalinger, som kan danne grundlag for opfølgende tiltag, der kan sikre, at udfordringerne og de faglige forventninger kan inkorporeres i uddannelsen.
VIVE vil i udførslen af evalueringen have fokus på at afdække sammenhængen mellem indholdet af uddannelsen og opgaverne på daginstitutions-, døgninstitutions- og handicapområdet, herunder hvordan sektorbehovet matcher de kompetencer, de uddannede får med fra uddannelsesinstitutionen, og hvordan samarbejdet med aftagerne fungerer.
Metoder
I evalueringen gør VIVE primært brug af interview med nyuddannede og arbejdsgivere til de nyuddannede i Grønland. Dataindsamlingen udføres dels som interviews og besøg på arbejdspladserne, dels som telefoninterviews. Derudover anvender VIVE registerdata fra Grønlands Statistik for at belyse mønstre i de nyuddannedes baggrund og arbejdspladser. Endelig behandles de indsamlede data på workshops.
Om denne undersøgelse
Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke (Grønland)