Kontakt
I 2017 vedtog Folketinget, at alle 25-årige i 2030 skal have gennemført en ungdomsuddannelse, være i gang med uddannelse eller være i beskæftigelse. Tidligere var målet, at 85 % af en ungdomsårgang skulle gennemføre en erhvervskompetencegivende uddannelse, og det var muligt at kategorisere unge ledige med særlige vanskeligheder som ”midlertidigt passive”. I dag gælder ambitionen for alle unge, og i stedet vurderes unge uden for uddannelse og beskæftigelse nu at være ”aktivitetsparate”. De nye politiske målsætninger gør det relevant at undersøge karakteristika, udfordringer og muligheder blandt unge med lavt uddannelsesniveau, som står uden uddannelse og beskæftigelse.
Formål
Samlet set vil kortlægningen give et fyldestgørende, aktuelt overblik over, hvad vi ved om nordiske unge (25-årige) uden uddannelse og beskæftigelse. Vi gennemgår udvalgt nyere nordisk litteratur med særligt fokus på disse unges karakteristika og uddannelsesforløb. I forhold til karakteristika afdækker vi individelle karakteristika såsom etnicitet, mentalt helbred og socioøkonomiske forhold. Derudover beskriver vi det uddannelsesforløb, der går forud for en position uden uddannelse og beskæftigelse. Det inkluderer aspekter som overgange fra folkeskole til ungdomsuddannelse, påbegyndelse, frafald og pauser i ungdomsuddannelsesforløb, og eventuelle mønstre i uddannelsesforløb, der går forud for en position uden uddannelse og beskæftigelse.
Metoder
Kortlægningen gennemføres på baggrund af en systematisk fremsøgning af dansk og anden nordisk litteratur om disse unge. Vi beskriver de inkluderede studier i kortfattede resumeer og formidler studiernes primære fund. Endelig sammenfatter vi studiernes viden i en tværgående tematisk syntese.
Kortlægningen forventes at blive afrapporteret i løbet af sommeren 2020.
Om denne undersøgelse
STUK under Børne- og Undervisningsministeriet