Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­september 2020 - december 2024

VIVE undersøger kommunernes vurderinger af børnesager

Hvordan har kommunernes vurderinger i børnesager på socialområdet ændret sig de seneste 20 år? Det skal VIVE undersøge i dette projekt, som er en gentagelse af en undersøgelse, der blev gennemført i 2002.

Projektleder: Tea Torbenfeldt Bengtsson Projektmedarbejdere: Stine Tankred Luckow & Juliane Birkedal Poulsen
Anbringelser, Børn og unge, Fagprofessionelle, Kommune, Socialområdet, Udsatte
Resultaterne fra undersøgelsen vil give indblik i, hvad kommunerne lægger vægt på i børnesagerne Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE

I 2002 udkom en undersøgelse af kommunernes vurderinger i børnesager på socialområdet. Undersøgelsen viste en relativt stor variation blandt kommunerne i forhold til, hvad der blev lagt vægt på i børnesagerne, hvilke indsatser der blev peget på, og hvordan man inddrog børnene og vurderede deres udvikling på sigt. Der er siden iværksat flere reformer og initiativer med det formål at sikre bedre kvalitet og systematik i socialt arbejde med udsatte børn og unge.

Denne undersøgelse, som er bestilt af TrygFonden, har til formål at gentage studiet fra 2002. En gentagelse af undersøgelsen vil give indblik i, hvorvidt og hvordan kommunernes vurderinger har ændret sig i løbet af de seneste 20 år. Resultaterne vil give indblik i, hvad kommunerne lægger vægt på i børnesagerne, og hvilke indsatser de vil anbefale. Det vil også blive belyst, hvordan børnene og børnenes forældre inddrages i vurderingerne.

Resultaterne af undersøgelsen kan bruges af policy-aktører, fagfolk og interessenter på området for socialt arbejde og området for udsatte børn og unge.

Metoder

Gennem vignet-metoden skal undersøgelsen belyse, hvordan kommuner vurderer børnesager og beslutter indsatser. Vignetter (cases) er små korte og realistiske beskrivelser af samfundsmæssige fænomener. I denne undersøgelse er vignetterne lavet som komprimerede sagseksempler, der skal afspejle fiktive og typiske hændelsesforløb. Ved at opstille typiske sagseksempler er vignet-metoden velegnet til at undersøge kommunernes vurderinger og forståelser af børnesagerne.

Vi skal ud i 11 kommuner og gennemføre fokusgrupper med 5-6 socialrådgivere, som skal diskutere og vurdere de samme vignetter, så resultaterne kan sammenlignes på tværs af kommunerne. Afsluttende vil der blive analyseret på, hvordan deres vurderinger har ændret sig fra undersøgelsen, der blev lavet for 20 år siden.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

TrygFonden

Læs også
  1. Gå hjem-møde i Aarhus

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  2. Gå hjem-møde i København

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  3. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  4. Kronik

    Frisættelse fra regler skaber energi i kommunerne

  5. Artikel

    Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet

  6. Blogindlæg

    Video- og lydmonitorering kan give mere skånsom støtte og pleje

  7. Vidensindsamling

    Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?

  8. Rapport

    Specialundervisnings- og støttebehov i Haderslev Kommune

  9. Nyhed

    Organizational narratives in rehabilitation-focused dementia care — negotiating identities, interventions and personhood

  10. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os