Ny innovativ indsats bygger bro mellem beskæftigelsesområdet og socialpsykiatrien
Arbejdsmarked
Socialområdet
Arbejdsmarked, Socialområdet

Psykiske vanskeligheder og udfordringer med at få foden inden for på arbejdsmarkedet går ofte hånd i hånd, men systemet til at håndtere udfordringerne er som regel skarpt opdelt mellem beskæftigelsesområdet og psykiatrien.
Næstved Kommune har de seneste fire år afprøvet indsatsen ”På vej til arbejde”, som er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond med 9,4 millioner kroner. I ”På vej til arbejde” har fire ressourcekonsulenter hjulpet borgere med psykiske vanskeligheder gennem en indsats, der netop går på tværs af beskæftigelsesområdet og socialpsykiatrien, og som samtidig har inddraget den regionale lokalpsykiatri i Region Sjælland.
”Det er en nytænkende og innovativ indsats, som tænker på tværs af siloer og sektorgrænser, og netop bidrager med et eksempel på en mere holistisk tilgang i en tid, hvor indsatsen på jobcenterområdet generelt er sat til debat,” forklarer Lars Benjaminsen, seniorforsker VIVE.
Han påpeger, at der er tale om en integreret indsats, hvor det er lykkedes at skabe en recovery-orienteret beskæftigelsesindsats, der samtidig tager hånd om borgernes psykiske udfordringer.
Borgerne oplever mindre pres og mere tid
Borgerne, der har deltaget i ”På vej til arbejde”, fortæller, at de har haft stor gavn af forløbet. Mange har fået det bedre psykisk og har oplevet langt mindre pres, end de ellers er vant til i beskæftigelsessystemet.
”I den recovery-orienterede tilgang har fokus været på at skabe en indre motivation ved at tage udgangspunkt i borgernes egne positive forestillinger om en løsning og ønsker for deres liv. Vi ser, at det har givet borgerne oplevelsen af at blive lyttet til og mødt ligeværdigt, ligesom de også har haft bedre tid til at udvikle sig i deres eget tempo,” forklarer Lars Benjaminsen.
Han håber, at Næstved Kommunes erfaringer med ”På vej til arbejde” kan inspirere andre til at tænke mere på tværs af beskæftigelsesområdet og socialpsykiatrien både nationalt og lokalt.
Resultater
Ud af 148 borgere i indsatsen ”På vej til arbejde” har:
- 35 procent haft lønnede timer og/eller været i uddannelse (heraf har 24 procent været fuldt selvforsørgende i en periode, 8 procent har udelukkende haft lønnede timer med en supplerende ydelse, og 3 % har været under uddannelse uden at have haft lønnede timer)
- kun 3 procent er registreret med en psykiatrisk heldøgnsindlæggelse efter, at de er startet i forløbet.
Der indgår ikke en kontrolgruppe i undersøgelsesdesignet, som resultaterne kan holdes op imod. Men overordnet set tyder resultaterne på, at indsatsen både har haft en forebyggende effekt i forhold til borgernes psykiske problemer og hjulpet dem på vej til beskæftigelse eller uddannelse.