Vedholdende støtte kan hjælpe udsatte unge på vej i livet
- Børn, unge og familie
- Socialområdet Børn, unge og familie, Socialområdet
En lidt for svær opgave på uddannelsen, en mindre konflikt med andre elever, en spids kommentar fra en kollega på et praktiksted eller dårlig kemi med en vejleder.
De mest udsatte unge mangler strategier til at håndtere udfordringer, der kan virke små for andre. Det er en af grundene til, at de har svært ved at holde fast i uddannelse og arbejde.
Sådan lyder en af konklusionerne i VIVEs evaluering af projektet Unge med kant Hovedstaden.
”De unge har oplevet mange nederlag. Derfor tænker de hurtigt, at de ikke er gode nok, og tror ikke på, at de kan lykkes med at tage en uddannelse eller passe et job”, siger Jakob Trane Ibsen.
Unge med kant Hovedstaden har søgt at hjælpe de mest udsatte unge til at opnå selvforsørgelse og et liv, som de ønsker sig. Evalueringen er finansieret af Enhed for Uddannelse- og Erhvervsvejledning (EUK) under KL. Projektet har blandt andet lavet særligt tilrettelagte forløb for den enkelte unge og arbejdet på at styrke samarbejdet på tværs af en række aktører.
De mest udsatte unge udgør omkring 6 procent af en dansk ungdomsårgang. De unge mangler tillid både til sig selv og til andre, og fagprofessionelle må være opsøgende og insisterende i at skabe kontakt.
Det gælder om at holde ved, også når de unge synes at være godt på vej, for det kan hurtigt gå den anden vej. Deres liv er ofte kaotiske, og de kan hurtigt vakle og springe fra en uddannelse eller sige op på et job.
”Vi interviewede en ung kvinde, hvis fortælling viser, hvor kaotisk de unges liv kan være. På det lille halve år, der gik mellem to af vores samtaler, var hun kommet i forløb i psykiatrien, flyttet hjemmefra, blevet smidt ud af psykiatrien, startet på en uddannelse og stoppet igen. Nu var hun ved at blive visiteret til en ny uddannelse. Det er svært for de unge at holde ved, når de tumler med så meget”, siger Jakob Trane Ibsen.
Det kræver en vedholdende indsats at hjælpe de unge med selv at lære at holde ved. I Unge med kant Hovedstaden har fagprofessionelle bygget relationer op over lang tid. De fagprofessionelle har haft flere ressourcer til at opsøge de unge, og de har fulgt de unge længere på vej end normalt, for eksempel ved at bygge bro til uddannelse.
De unge fortæller, at det har hjulpet dem at have en person, som støttede dem, når selvtilliden fejler, og som blev ved med at tage kontakt. En vedholdende støtte fra fagprofessionelle virker for de unge.
Om Unge med kant Hovedstaden
Unge med kant Hovedstaden (2019-2022) er et projekt, der har søgt at hjælpe de allermest udsatte unge godt på vej til selvforsørgelse og det liv, de ønsker sig.
Unge med kant Hovedstaden har i starten af projektperioden dækket otte kommuner og to erhvervsskoler. Projektet har oprindeligt haft et mål om at hjælpe 320 unge, men har samlet opnået at arbejde med forløb for over 560 unge hos de oprindelige partnere. I slutfasen af projektet blev det udvidet med 3 nye partnere og flere aktiviteter for et øget antal unge. Med udvidelsen har projektet således samlet arbejdet med i alt knap 700 unge.