Nyhed 16. JUL 2025

Tillid kan have reddet liv under corona-epidemien

  • Sundhed
Mathilde Bech
74 procent af danskerne angiver, at de har tillid til andre. I Storbritannien gælder det kun 40 procent af befolkningen.

Under corona-epidemien var der færre dødsfald i lande, hvor befolkningen har meget tillid til andre mennesker. Det skyldes blandt andet, at de var mere tilbøjelige til at følge råd fra myndighederne.

Danskerne har generelt meget tillid til andre mennesker, og det kan have reddet liv under corona-epidemien.

I lande, hvor befolkningen har meget tillid til andre mennesker, var der nemlig færre dødsfald. Det viser et nyt forskningsprojekt, som Karsten Albæk, seniorforsker i VIVE, har gennemført.

”I lande med høj tillid vil befolkningen typisk være mere tilbøjelige til at følge råd fra myndigheder og eksperter,” siger Karsten Albæk.

Det kan have ført til, at flere bar mundbind, isolerede sig ved symptomer og blev vaccineret – og at færre derfor blev smittet og døde.

Flere levede op til anbefalinger

74 procent af danskerne angiver, at de har tillid til andre. I Storbritannien gælder det kun 40 procent af befolkningen.

Hvis danskernes tillid havde været lige så lav, ville der ifølge Karsten Albæks beregninger have været omkring 6.300 flere dødsfald i Danmark. 

I lande med høj tillid vil befolkningen typisk være mere tilbøjelige til at følge råd fra myndigheder og eksperter.
Karsten Albæk, seniorforsker

60-90 procent af forskellene mellem de europæiske lande hænger sammen med, i hvor høj grad befolkningen levede op til anbefalingerne fra myndigheder og eksperter. Resten skyldes, at tillidsfulde lande generelt er rigere end mindre tillidsfulde lande.

”Det betyder, at befolkningen generelt har bedre helbred, der er råd til et mere effektivt sundhedsvæsen, og befolkningen bor mindre tæt, så der er mindre risiko for smitte,” siger Karsten Albæk.

Forskningsprojektet viser også, at økonomien blev hårdere ramt i lande med lav tillid. Når folk undgår kontakt, går det ud over økonomisk aktivitet, og derfor skader epidemier økonomien.

Bruttonationalproduktet (BNP), som måler den samlede værdi af alt, hvad der produceres i et land, faldt i hele Europa under corona. Men faldet var markant mindre i lande som Danmark med høj grad af tillid.

I Danmark faldt BNP med 2 procent, mens Storbritannien oplevede et fald på 11 procent.

Om forskningsprojektet

Forskningsprojektet bygger på data fra The European Values Study. Her har et repræsentativt udsnit af befolkningen i de europæiske lande svaret på, om de har tillid til hinanden.

Konkret bliver der spurgt: ”Generelt set vil du så sige, at de fleste mennesker er til at stole på, eller at man ikke kan være for forsigtig, når man har med mennesker at gøre?”

Der er tre svarmuligheder:

  • De fleste er til at stole på
  • Man kan ikke være for forsigtigt
  • Ved ikke

Forskningsprojektet er finansieret af Rockwool Fonden. Læs mere på deres hjemmeside