VIVE på Folkemødet 2025
Arbejdsmarked
Børn, unge og familie
Socialområdet
Sundhed
Arbejdsmarked, Børn, unge og familie, Socialområdet, Sundhed

VIVE er endnu engang på Bornholm til årets Folkemøde 2025 den 12-14. juni.
I år kan du høre om:
- Børn og unge i udsatte positioner
- LGBT+-unge
- Social dumping
- Ulighed
Du finder os i teltet #Faktaboksen på plads J24.
Folkemødet 2025: VIVEs samlede program
Børn og unge i udsatte positioner mistrives. Hvad gør vi?
VIVEs Trivselspanel drøfter, hvordan vi skaber positiv forandring for de mest udsatte børn og unge. Det gør de torsdag d. 12. juni kl. 16.30-17.15
VIVE står endnu en gang klar med ny viden om børn og unge i udsatte positioner fra Trivselsundersøgelsen 2025 … Men hvad nu?
VIVEs nyeste Trivselsundersøgelse fra 2025 viser, at særligt børn og unge anbragt på børne- og ungehjem og i støttende indsatser stadig trives markant dårligere end deres jævnaldrende.
I 2023 så vi det samme mønster – og på trods af politiske initiativer de seneste år er børnene og de unges trivsel fortsat udfordret. Spørgsmålet er derfor, hvad der skal til for at skabe et bedre liv for de mest udsatte børn og unge?
Hvor skal vi som samfund sætte ind, for at flere af de mest udsatte børn og unge får det bedre?
I et forsøg på at svare på de komplekse spørgsmål inviterer VIVE til debat med vores eget Trivselspanel, der i fællesskab vil forsøge at komme med tre anbefalinger, der kan styrke trivslen blandt børn og unge i udsatte positioner.
Paneldeltagere
- Katrine Iversen, projektchef i VIVE
- Mette Lausten, seniorforsker i VIVE
- Marie Louise Refsgaard, direktør i Ballerup Kommune
- Rasmus Ladefoged, forstander på det socialpsykiatriske bosted Holmstrupgård
- Vibeke Koushede, professor i mental sundhedsfremme og medlem af trivselskommissionen
Moderator: Carsten Strømbæk Pedersen, forsknings- og analysechef i VIVE
Tid til opgør med ulighed i vores lige samfund?
Er vi så lige, som vi tror, og er ulighed et samfundsproblem? VIVE-forskere udfordrer dilemmaet. Det diskuterer vi fredag d. 13. juni kl. 10.15-11.
Skellet mellem rig og fattig har de seneste år vokset sig større, og den voksende ulighed sætter sine aftryk i velfærdsdanmark: Private forsikringsordninger har kronede dage, og flere sender deres børn i privatskoler. Nogle har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, og ventetiden til at komme til psykiater er kun blevet længere.
I et af verdens mest lige samfund er der fortsat ulighed på flere velfærdsområder, og de, som har mindst, skal kæmpe ekstra hårdt for at få de ydelser, de har krav på.
VIVEs eksperter diskuterer udviklingen i ulighed på tværs af de store velfærdsområder – sundhed, skole, beskæftigelse og det sociale område – og spørger, om udviklingen er en generel tendens, vi skal vænne os til?
Vær med, når fakta kommer på bordet, og paradokser tegnes op af førende eksperter fra VIVE. Mød forskningsprofessor Jakob Kjellberg, seniorforsker Iben Bolvig, chefanalytiker Mikkel Giver Kjer og forskningsdirektør og professor Torben Tranæs til en snak om ulighed og velfærd.
Paneldeltagere
- Jakob Kjellberg, forskningsprofessor i VIVE
- Mikkel Giver Kjer, chefanalytiker i VIVE
- Iben Bolvig, seniorforsker i VIVE
Moderator: Torben Tranæs, forskningsdirektør i VIVE
Kan vi komme social dumping til livs?
VIVE drøfter social dumping i Danmark: Hvor stort er omfanget, og kan vi komme det til livs? Det debattere vi fredag d. 14. juni kl. 16.30-17.15.
Tab af danske job og forringede arbejdsvilkår. Det er nogle af konsekvenserne af social dumping i Danmark.
Social dumping er svært at opspore og derfor også svært at komme til livs. Men hvor mange virksomheder udsætter deres medarbejdere for social dumping? Hvorfor er det så svært at opspore? Hvordan ser social dumping ud, og hvad kan vi gøre for at komme det til livs?
VIVE har gennemført en stor undersøgelse, der bygger på 60.000 danske virksomheder, der har udenlandske arbejdstagere ansat. I debatten kigger vi nærmere på tallene og spørger både politikere, fagforeninger og arbejdsgivere, hvad vi kan gøre for at blive bedre til både at opspore og forebygge social dumping.
Paneldeltagere
- Astrid Rosenberg, analytiker i VIVE
- Jan Hyld Pejtersen, seniorforsker i VIVE
- Jacob Scavenius, forhandlingssekretær i 3F
- Jesper Malm, kommunikations- og udviklingschef i Bygherreforeningen
- Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening
Moderator: Frederik Thuesen, seniorforsker i VIVE
Hvordan påvirker mediernes rampelys LGBT+-unges trivsel?
Unge LGBT+-elever mistrives i høj grad. Hvilken rolle spiller den offentlige debat? Vær med lørdag d. 14. juni kl. 11.30-12.15.
Debatten om LGBT+-personer er blevet en større og større del af den offentlige samtale. Køn og seksualitet bliver diskuteret på Christiansborg, og nyheder om kønsidentitet kan sætte ild i kommentarsporet på sociale medier.
40 procent af LGBT+-elever i grundskolen og på ungdomsuddannelser kæmper med lav livstilfredshed, og hver femte oplever svær angst og depression. Det viser forskning fra VIVE.
Spørgsmålet er, hvad det gør ved LGBT+-personers trivsel, når de konstant bliver genstand for debat. Skaber den store mediedækning mere forståelse og tolerance – eller bidrager den modsat til polarisering og misforståelser? Er der sammenhæng mellem den store opmærksomhed på LGBT+-personer og trivsel? Og hvad kan vi som samfund gøre for at øge elevernes trivsel?
VIVE inviterer til debat om balancen mellem synlighed og sårbarhed – og om mediernes rolle i både at fremme og udfordre LGBT+-inklusion i dagens Danmark.
Paneldeltagere
- Jane Greve, professor MSO i VIVE
- Anna Wandel, projektleder i Skole for alle, LGBT+ Danmark
- Anne Wind, national chef i Sex og Samfund
- Camilla Mehlsen, medieanalytiker i Mehlsen Media
Moderator: Nanna Høygaard Lindeberg, projektchef i VIVE
Flere af VIVEs analytikere og forskere deltager desuden i debatter hos andre organisationer og holder oplæg på Trygfondens forskningsscene – blandt andet om kriminalitet blandt børn og unge, hvordan vi engagerer unge i frivillighed samt yderkommunernes økonomiske vilkår.
Du kan få et overblik over alle debatter, VIVE er repræsenteret i, ved at søge i programmet.