VIVE-professor får over seks millioner kroner til at undersøge ukrainske kvinders migration
Børn, unge og familie
Socialområdet
Børn, unge og familie, Socialområdet

Flere kvinder end tidligere flygter uden mænd, og særligt den russiske invasion af Ukraine har skabt behov og grundlag for nye forståelser af dette migrationsmønster.
”Man taler om ’feminiseret fordrivelse’. Men vi ved ikke særlig meget om, hvordan kønsnormerne udvikler og udspiller sig i de miljøer, hvor kvinderne starter en ny hverdag i et nyt land uden mændene,” fortæller Kathrine Vitus, professor i VIVE.
Hun har fået en bevilling på næsten 6.200.000 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge, hvordan ukrainske kvinder under deres bosættelse i Danmark forandrer og reproducerer kønsnormer og -praksis.
”Det handler om alt det, kvinderne siger og gør, og de måder, de forholder sig til sig selv og andre i sociale relationer, fysiske aktiviteter og materielle arrangementer – og dette skal selvfølgelig ses i de sociale og politiske kontekster, det udspiller sig i,” forklarer Kathrine Vitus.
Forskere følger kvinder i nære relationer og institutionelle rammer
Forskningsprojektet tager udgangspunkt i feltarbejde, hvor forskerne følger kvinderne i deres lokale og transnationale sociale liv med både nære relationer og kontakt til danske og ukrainske institutioner. Forskerne vil udføre interviews og lave fokusgrupper med udgangspunkt i visuelle materialer som for eksempel kvindernes egne fotografier fra hverdagslivet, familiealbummet, opslag på sociale medier og mediebilleder af kvinder i offentlige og private sammenhænge fra den danske og ukrainske kontekst.
”Igennem det visuelle materiale belyses kvindernes forståelser, normer og handlinger i lyset af de praksisser omkring køn, de møder i Danmark og igennem deres transnationale familieliv med tilbageblevne mandlige familiemedlemmer i Ukraine,” forklarer Kathrine Vitus.
Hun håber, at forskningsprojektet kan være med til at udvikle en ny analytisk ramme for "re-gendering", der handler om, hvordan køn genforhandles og praktiseres i nye kontekster. Projektet kombinerer derfor antropologiske begreber om social lidelse og overlevelse med begreber om køn, som noget mennesker "gør" i tilpasning til omgivelserne.
”Det vil give en bedre forståelse af, at køn ikke er en fastlagt størrelse, men på forskellige måder kan praktiseres og tilpasses nye kontekster – som for eksempel den hverdag, der opstår, når de ukrainske kvinder flygter uden deres mænd,” siger Kathrine Vitus.
Kollegaer fra Ukraine med i projektet
Kathrine Vitus skal udføre forskningsprojektet sammen med ukrainske ph.d.-studerende Julia Zaitseva-Kirk, ukrainske professor i sociologi, Nataliia Varha, en endnu unavngiven ukrainsktalende postdoc-fellow samt kolleger på Center for Advanced Migration studies, lektor Marie Sandberg og Zachary Whyte.
Forskningsprojektet har titlen Re-gendering - Resettlement, relatedness, and intersectionality among Ukrainian women in feminized displacement in Denmark. Det løber over fire år og forventes afsluttet i 2029.