Abonnement på samarbejde. Mellemkommunalt samarbejde på kommunikationsområdet
Udgivelsens forfattere:
- Hans Knudsen
På dette område har der flere steder i landet udviklet sig en praksis for tæt samarbejde mellem kommunerne. Lovgivningen gør det muligt for kommunerne at uddelegere visitationskompetencen. Samarbejdet er præget af en enkel administration, og borgerne kan frit henvende sig i de mellemkommunale kommunikationscentre. De skal ikke visiteres via hjemkommunen.
Styringsudfordringen er løst gennem abonnementsaftaler, og styrken ved dem er, at kommunerne har en stor sikkerhed for deres samlede økonomiske forpligtelse ikke ændrer sig i det enkelte budgetår.
Kommunikationsområdet kan inspirere andre steder i den kommunale verden i en tid, hvor samarbejde og koordination mellem kommuner ofte nævnes som en løsning, når lovgivning, takststyring eller andre styreformer ikke helt slår til. Med store økonomiske problemer i kommunerne i dag på det specialiserede sociale område vil mellemkommunalt samarbejde med stor sandsynlighed kunne spille positivt ind ikke bare i forhold til effektivisering men også i forhold til den faglige udvikling af området på længere sigt.
Det overordnede formål med denne undersøgelse var at se på, hvordan kommunerne på en gang sikrer, at der er en fornuftig økonomi i samarbejdet om kommunikationsområdet og samtidig, at der er mulighed for at videreføre og udvikle det. Vi har bl.a. fokuseret på:
- Lovgivning og organisering af området.
- Abonnementsordninger.
- Politisk og administrativ styring.
De fem kommunikationscentre, vi har undersøgt, er:
- VISP (dækker Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Faxe og Næstved kommuner)
- CSU Roskilde (dækker kommunerne i det tidligere Roskilde Amt: Greve, Lejre, Solrød, Køge, Stevns og Roskilde)
- CSU Slagelse (dækker Odsherred, Kalundborg, Ringsted, Holbæk, Sorø og Slagelse kommuner)
- CHK (dækker Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa kommuner)
- CKU (Skive og Viborg Kommuner)
Udgivelsens forfattere
- Hans Knudsen
Om denne udgivelse
Udgiver
KREVI