Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­2021

Ældre med synstab

Et synstab fører til begrænsninger i hverdagen, som ofte går ud over det sociale liv og trivslen. Det viser VIVEs undersøgelse af ældre med synstab.

Anna Amilon , Maria Røgeskov , Juliane Birkedal Poulsen , Anu Siren & Rikke Nøhr Brünner
Handicap, Levevilkår, Ældre
Læs rapporten Ældre med synstab her
VIVEs undersøgelse viser, at ældre med synstab oplever problemer med at udføre dagligdagsaktiviteter, deltage i fritidsaktiviteter og være sammen med venner og familie. Begrænsningerne går ud over deres psykiske helbred. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Anna Amilon Seniorforsker, ph.d. (økonomi) M: 33 48 08 14 ame@vive.dk

Danskerne har et bedre helbred og lever længere. Derfor lever flere med synstab, fordi en del øjensygdomme, som forårsager blindhed eller stærkt svagsynethed, forværres i takt med, at man bliver ældre.

Samtidig kan et synstab føre til mange begrænsninger i hverdagen og dårligere levevilkår. Derfor har VELUX FONDEN givet VIVE en bevilling til at undersøge, hvilke konsekvenser det har at leve med et synstab, både når det gælder den enkeltes levevilkår og deltagelse i samfundet.

VIVEs undersøgelse viser, at ældre med synstab oplever problemer med at udføre dagligdagsaktiviteter, deltage i fritidsaktiviteter og være sammen med venner og familie. Begrænsningerne går ud over deres psykiske helbred. De føler sig markant mere ensomme og trives dårligere end deres aldersfæller.

Hvordan den enkelte oplever livet med synstab, afhænger dog også af andre faktorer i livet. For eksempel opfatter yngre ofte synstabet som mere begrænsede end ældre. Til gengæld kan det gøre det nemmere at blive ved med at deltage i sociale arrangementer og fritidsaktiviteter, hvis man har en ægtefælle eller partner, som man kan følges med. Faktorer som alder og civilstatus påvirker altså, hvordan de barrierer, som synstabet skaber, bliver oplevet, og hvilke konsekvenser de får for trivslen.

Anbefalinger

Mange ældre med synstab udtrykker stor tilfredshed med den rådgivning, hjælp og støtte, som de har modtaget fra synsrådgivning og offentlige organisationer. Men det var tilfældigt, at mange af dem hørte om disse tilbud. Rådgivningstilbud kan derfor gøres mere tilgængelige og tilbydes med systematik, så flere får viden om muligheden for rådgivning så tidligt som muligt i deres sygdomsforløb.

Flere ældre med synstab savner desuden et forum, hvor sundhedsfagligt personale formidler viden om øjensygdomme og konsekvenserne af at leve med synstab. Der er derfor behov for at styrke indsatsen målrettet ældre med synstab med fokus på de sociale og psykologiske konsekvenser af synstabet.

Metode:
Rapporten baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 1.000 55-97-årige med synstab gennemført i foråret 2020, Ældredatabasens 5. bølge (indsamlet i 2017) samt kvalitative interview med 40 55-70-årige med synstab.

Læs mere

Livet med synstab - inspiration til hverdagen

Ældre blinde og stærkt svagsynedes levevilkår

 

Om denne udgivelse

Finansieret af:

VELUX FONDEN

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Arrangement, 4. februar 2021 Lancering: Ældre med synstab
Inspirationskatalog, 2021 Livet med synstab
Læs også
  1. Rapport

    Få, gennemgående medarbejdere styrker sammenhængen i pleje og hjælp til ældre borgere

  2. Videnskabelig artikel

    Hvornår har man et handicap?

  3. Nyhed

    Døralarmer, trædemåtter og kamerakig kan styrke omsorgen for særligt sårbare borgere

  4. Klumme

    Triste statistikker

  5. Rapport

    Frivillige organisationer og fagprofessionelle i kommunerne efterspørger fælles kompetenceudvikling

  6. Rapport

    Effekter og resultater af de boligsociale indsatser

  7. Rapport

    Social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere deler kernefaglighed, men grupperne løser meget forskellige opgaver i ældreplejen

  8. Undersøgelse i gang

    VIVE skal understøtte de første danske Buurtzorg-afprøvninger i Haderslev og Ikast-Brande Kommuner

  9. Rapport

    Bevægelsessensorer og kamerakig kan øge sikkerhed og tryghed for borgere på botilbud og plejecentre

  10. Rapport

    Kun få ældre har brugt mulighed for at købe tilkøbsydelser

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os