Ældres levevilkår
Udgivelsens forfattere:
- Ældre
- Sundhed Ældre, Sundhed
Kapitlet ´Ældres levevilkår´ undersøger, hvordan levevilkårene – herunder fritid, socialt liv, deltagelse i frivilligt arbejde, samboskab, økonomi, kørsel og ensomhed – har ændret sig over tid blandt ældre. Kapitlet optræder i bogen ´Et aldrende Danmark´ og undersøger udviklingen i levevilkår i perioden 1997-2017 med udgangspunkt i data fra Ældredatabasen. Kapitlet undersøger dermed både, hvordan levevilkårene har ændret sig for forskellige aldersgrupper, og hvordan levevilkårene ændrer sig med stigende alder. Samtidigt er der særligt fokus på årgangen født i 1940.
Konklusioner
De fleste ældre oplever, at de har et godt helbred og er tilfredse med den økonomiske situation. Andelen af ældre, der bor alene, er faldet. De fleste ældre har et aktivt fritidsliv, har hyppig kontakt til deres børn, og en stigende andel kører bil jævnligt.
I den sidste del af perioden 1997-2017 finder vi imidlertid en markant stigning i andelen af ældre, der føler sig ensomme – selvom det er vigtigt at påpege, at flertallet af ældre sjældent eller aldrig føler sig ensomme. Denne stigning i andelen af ensomme kan ikke forklares af ændringer i de øvrige levevilkår – fordi vi generelt finder en positiv udvikling. Udviklingen i ensomhed går dermed imod det, man ville forvente i lyset af ændringerne i de øvrige levevilkår, vi har undersøgt.
Anbefalinger
Ensomhed kan, ifølge forskning, medføre hjerte-kar-sygdomme, depression, en øget risiko for demens og tidligere død. Monitorering af udviklingen i ensomhed kan bidrage til at forklare, hvad der ligger bag den stigende ensomhed blandt ældre, og er derfor en central interesse, både i et praksis- og et forskningsperspektiv.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Samarbejdspartnere
Rockwoolfondens forskningsenhedUdgiver
GyldendalPubliceret i
Et aldrende Danmark