At skabe sikkerhed, effektivitet og tryghed
Udgivelsens forfattere:
- Helle Sofie Wentzer
- Ninna Meier
Konklusion
Rapportens kortlægning har tre delkonklusioner:
- At beskrive hvad der er formålet med operationsassistancen
- At beskrive hvori kerneopgaverne og de faglige kompetencer består
- At beskrive hvad der er den nærmeste udviklings- og læringszone for de tre faggrupper (sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og operationsteknikere), der udfører operationsassistancen.
Det overordnede formål:
Formålet med operationsassistance er at skabe sikkerhed, effektivitet og tryghed på operationsstuen med henblik på:
- Patientens sikkerhed. Der er særligt fokus på at forebygge risiko for smitte og undgå andre skader fra instrumenter og udstyr under operationen.
- Effektivitet i det enkelte patientforløb og i operationsstuens samlede dagsprogram. Dette sikres gennem en løbende koordinering af informationer om patientenerne til og fra stuen.
- Tryghed i teamet, så det kan gennemføre operationer med størst mulig forudsigelighed. Trygheden sikrer, at kirurgen i videst muligt omfang kan koncentrere sig om operationsfeltet.
Operationsassistancen i steril og usteril:
De operationsassisterendes opmærksomhed er delt i to zoner på operationsstuen:
- Den sterile zone omkring patienten og kirurgen, hvor en operationsassisterende i steril beklædning i videst muligt omfang forudser kirurgens behov, betjener instrumentbordet og opretholder orden og sikkerhed omkring patienten og instrumenterne.
- Den usterile zone med en operationsassisterende i usteril beklædning, der varetager sikkerhedsbestemmelser og dokumentation og som bistår med informationer, materialer, ekstra hænder eller udstyr, som skal skaffes andre steder fra.
Lærings- og udviklingszoner:
Kirurgens behov for operationsassistance kan inddeles i en 6-trins risikotaksonomi, hvor øget risiko og kompleksitet i operationen også øger kravene til de operationsassisterendes kompetencer. De operationsassisterendes praksis og faglige udvikling er her under krydspres fra:
- at skulle specialisere sig til specialernes forskningsmæssige udvikling og være kompetente til at dække flere specialer i vagtplanen
- at skulle varetage det enkelte patientforløb sikkert og nå det samlede program
Baggrund
Region Hovedstaden har bedt KORA om at udarbejde denne kortlægning af den operationsassisterende funktion på operationsstuerne. Formålet med kortlægningen er at kvalificere en drøftelse af, hvordan den operationsassisterende funktion kan varetages fremadrettet af de tre faggrupper.
Kortlægningen består af to produkter: en rapport og en sammenfatning. Sammenfatningen er en kort version af rapporten, der fokuserer på operationsassistancens opgaver og krav til kompetencer.
Metode
Kortlægningen er gennemført af KORA i perioden januar til og med juni 2014 på baggrund af i alt 96 timers observationer og interviews på fire operationsafsnit på regionens hospitaler. De fire afsnit varetager både akutte og planlagte operationer inden for de seks specialer gynækologi, obstetrik, ortopædkirurgi, abdominalkirurgi, karkirurgi og pædiatrisk kirurgi. Analysen er gennemført med afsæt i activity theory, en kultur-psykologisk læringsteori.
Udgivelsens forfattere
- Helle Sofie WentzerNinna Meier
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA