Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­30. november 2017

Blinde og stærkt svagsynedes levevilkår

Muligheder og barrierer for samfundsdeltagelse

Blinde og stærkt svagtsynede i Danmark oplever stadig mange forhindringer for at deltage i samfundslivet på lige fod med seende, viser en ny undersøgelse fra VIVE. Undersøgelsen dokumenterer blandt andet, at færre blinde i dag får en uddannelse end for bare få år siden – og at den øgede digitalisering skaber nye udfordringer.

Anna Amilon , Lena Bech Larsen , Stine Vernstrøm Østergaard & Anna Høeg Rasmussen
Handicap
Download udgivelsen

Kontakt

Anna Amilon Seniorforsker, ph.d. (økonomi) M: 33 48 08 14 ame@vive.dk

Der går den forkerte vej for unge blinde og stærkt svagsynede, når det gælder uddannelse. I 2009 havde godt halvdelen en kompetencegivende uddannelse – men de nyeste tal viser, at det nu kun er knap fire ud af ti blinde eller stærkt svagsynede mellem 30 og 35 år, der har gennemført en uddannelse.

Det er blot et af resultaterne i en ny undersøgelse fra VIVE, der kortlægger levevilkårene for voksne blinde og stærkt svagsynede i Danmark. Undersøgelsen tegner billedet af en handicapgruppe, der stadig støder på mange barrierer i hverdagslivet. Mere end hver fjerde er således på et tidspunkt droppet ud af en uddannelse, langt de fleste, fordi deres handicap gjorde det for svært at fuldføre uddannelsen.

Digitalisering skaber muligheder – og nye forhindringer

Undersøgelsen viser også, at selvom ny teknologi kan skabe nye muligheder for blinde – fx i form af programmer, der kan læse højt fra en hjemmeside – så skaber digitaliseringen også nye forhindringer for dem. Hver femte fortæller således, at de ikke kan finde de informationer, de leder efter på offentlige hjemmesider. Blandt seende er det kun en ud af halvtreds, der har samme oplevelse.

Sammensat gruppe

I Danmark registrerer vi ikke centralt, hvor mange blinde og stærkt svagsynede der er, og den bedste kilde på området er derfor Dansk Blindesamfunds medlemstal. Her er cirka 2500 danskere mellem 16 og 64 år medlemmer. Undersøgelsen bygger derfor på en spørgeskemaundersøgelse blandt dem, suppleret med forskellige baggrundsdata.

Der er store forskelle indenfor gruppen af blinde eller stærkt svagsynede, viser undersøgelsen. Godt en tredjedel af deltagerne har således også andre fysiske handicap end blindhed, og de har på mange måder sværere vilkår end dem, der har blindhed som eneste handicap. Fx er 71 procent af dem uden beskæftigelse, mens det samme gælder 45 procent af dem, der ikke har andre fysiske handicap end blindhed.

Om rapporten

Danmark har været omfattet af FN’s handicapkonvention siden 2009, og i tråd med konventionen er det overordnede mål med dansk handicappolitik, at alle borgere skal have lige muligheder, uanset eventuelle handicap. Denne undersøgelse belyser, i hvilket omfang dette sigte er opfyldt for gruppen af blinde og stærkt svagsynede.

Om denne udgivelse

Samarbejdspartnere:

Dansk Blindesamfund

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 29. november 2017 Blinde har stadig svære vilkår
Læs også
  1. Nyhed

    Teknologi til støtte og omsorg

  2. Rapport

    Manglende data gør det umuligt at følge, om vi når verdensmålene for mennesker med handicap

  3. Rapport

    Viden om metoder til at inddrage børn med autisme og ADHD i sagsbehandling

  4. Rapport

    Nyt læringsforløb støtter unge med autisme

  5. Nyhed

    Fem dilemmaer i mødet mellem kommunerne og borgere med handicap

  6. Rapport

    De fleste kommuner har haft og forventer yderligere stigninger i antallet af borgere med behov for et botilbud – især borgere med autisme og socialpsykiatrisk problematik

  7. Inspirationskatalog

    Gør bevægelse til en del af hverdagen på botilbud

  8. Rapport

    VIVE kaster lys over de valg, kommunerne skal foretage, når de udformer ressourcetildelingsmodeller på handicap- og psykiatriområdet

  9. Nyhed

    Webinar: Equal right to education - Inclusive schools and the organization of individual support

  10. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer indsats, der skal få flere børn og unge med handicap ind i fritidsfællesskaber

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os