Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­20. juni 2022

Borgeres og pårørendes perspektiver på håndteringen af covid-19-epidemien

Delrapport 5

Ældre på plejecentre og i hjemmeplejen har oplevet covid-19-epidemiens smitteforebyggende tiltag som relevante og nødvendige, men især besøgsrestriktioner har givet sociale afsavn. Det viser VIVEs rapport, som anbefaler, at borgere på plejecentre får særligt fokus i kommende epidemier.

Helle Max Martin & Laura Emdal Navne
Rehabilitering, Hjemmepleje, Ældre, Sundhed
Download rapporten Borgeres og pårørendes perspektiver på håndteringen af covid-19-epidemien
Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Helle Max Martin Chefanalytiker M: 33 48 08 42 hemm@vive.dk

Et flertal i Folketinget har ønsket en uvildig undersøgelse af baggrunden for covid-19-udbrud med smitte og covid-19-dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark 2020-2021. Formålet er at etablere et vidensgrundlag til brug for det fremadrettede arbejde med at forebygge smitte og undgå dødsfald som følge af covid-19 og andre smitsomme sygdomme blandt ældre på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark. Denne undersøgelse er en af i alt seks delanalyser i projektet og giver et indblik i, hvordan borgerne og pårørende på plejehjem og i hjemmeplejen oplevede epidemien og de tiltag, der blev gjort for at forebygge smitte.

Smitteforebyggende tiltag oplevedes relevante, men besøgsrestriktioner gav sociale afsavn

Overordnet har borgerne og de pårørende oplevet de smitteforebyggende tiltag som relevante og nødvendige. Accepten og efterlevelsen af de smitteforebyggende tiltag var stærkest på plejecentrene, mens borgere i hjemmeplejen har forvaltet de forebyggende tiltag mere individuelt.

Besøgsrestriktioner under epidemien medførte sociale afsavn for borgere og pårørende, og borgernes hverdag blev mere indadvendt og lukket af for omverdenen under epidemien. For nogle borgere blev problemer forstærket, som de allerede oplevede før epidemien, fx oplevelsen af at være meget alene. De fleste borgere og pårørende er enige om, at det har været trist og kedeligt med begrænsningen på socialt samvær, men at de har holdt det ud, fordi det var en afgrænset periode.  

Anbefalinger

Borgere på plejecentre bør have særligt fokus i kommende epidemier

Det er VIVEs anbefaling, at borgere på plejecentre bør have et særligt fokus i en fremadrettet epidemihåndtering, ikke bare fordi de udgør en helbredsmæssig risikogruppe, men også fordi de befinder sig i et afhængighedsforhold til fagpersoner og pårørende.

Smitteforebyggende tiltag med konsekvenser for social kontakt bør holdes på lavest mulige niveau

En fremadrettet epidemihåndtering bør ligeledes tilstræbe, at de smitteforebyggende tiltag, der indskrænker den ældres kontakt med familie og omverden, bør holdes på det lavest mulige niveau. De bør være så lidt indgribende som muligt for den enkeltes hverdag for at undgå negative konsekvenser for trivsel og funktionsniveau.

Borgere bør have medindflydelse på besøgsrestriktioner

Fra et borger- og pårørendeperspektiv bør besøgsrestriktioner implementeres med hensyntagen til den enkeltes selvbestemmelse i egen bolig og så vidt muligt i dialog med den enkelte borger om afvejninger af, hvad man vinder og taber i forhold til helbred og livskvalitet ved at opretholde eller afbryde social kontakt i en epidemisituation.

Metode

Analysen er en kvalitativ interviewundersøgelse suppleret med workshops for at kvalificere resultaterne. Vi har gennemført 29 semistrukturerede interviews med borgere og pårørende i oktober 2021. Informanterne i interviewundersøgelsen er ældre borgere, der har boet på plejecenter eller modtaget hjemmepleje under covid-19-epidemien, og deres pårørende. Plejecentre og hjemmeplejeenheder er beliggende i fire kommuner på tværs af landet.

Vi afholdt to online-workshops i november og december med henholdsvis pårørendevejledere og demenskoordinatorer fra de fire kommuner og med repræsentanter for lokale afdelinger af Ældre Sagen og Alzheimerforeningen.

Undersøgelsens 7 rapporter + tidslinje

VIVEs undersøgelse beskriver og vurderer forløbet i en hovedrapport, seks delrapporter samt en tidslinje. Fokus er på, hvordan vi som samfund var forberedte på og håndterede epidemien med henblik på at drage læring af udviklingen og omsætte det i forbedringer, så vi er bedre rustet, næste gang en epidemi rammer landet.

  • Hovedrapport: Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021
    Tværgående analyse og besvarelse af opdraget. 

  • Delrapport 1:Dødelighed under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021. En sammenligning med tidligere epidemier og andre lande
  • Delrapport 2: Test, smitte og covid-19-relateret dødelighed under covid-19-epidemien 2020-2021.
  • Delrapport 3: Nationale tiltag under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021.
  • Delrapport 4: Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien.
  • Delrapport 5: Borgeres og pårørendes perspektiver på håndteringen af covid-19-epidemien.
  • Delrapport 6: Erfaringer med indsatser til covid-19-håndtering på ældreområdet. Et litteraturstudie.
  • Tidslinje: Epidemihåndteringen uge for uge. 

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Folketingets Social- og Ældreudvalg

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 20. juni 2022 Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien
Rapport, 20. juni 2022 Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021
Rapport, 20. juni 2022 Erfaringer med indsatser til covid-19-håndtering på ældreområdet
Rapport, 20. juni 2022 Dødelighed under covid-19-epidemien januar 2020-april 2021 – Delrapport 1. En sammenligning med tidligere epidemier og andre lande
Rapport, 20. juni 2022 Tidslinje: Epidemihåndteringen uge for uge
Læs også
  1. Nyhed

    Trappen

  2. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  3. Nyhed

    Pharmacological Treatment of Mild and Moderate Pain in Primary Care – A Danish Registry-based Study

  4. Rapport

    Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering

  5. Rapport

    Forbruget af tilskudsmedicin stiger – men omkostningerne falder

  6. Rapport

    Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien

  7. Rapport

    Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021

  8. Rapport

    Erfaringer med indsatser til covid-19-håndtering på ældreområdet

  9. Rapport

    Dødelighed under covid-19-epidemien januar 2020-april 2021 – Delrapport 1. En sammenligning med tidligere epidemier og andre lande

  10. Nyhed

    Tidslinje: Epidemihåndteringen uge for uge

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os