Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­6. februar 2020

De nationale tests samvariation med karakterer

Delrapport 2: Evalueringen af de nationale test

Denne undersøgelse viser, at der er statistisk sammenhæng mellem resultater ved de nationale test og senere karakterer i 8. klasses standpunktskarakterer eller folkeskolens 9. klasses-prøver. Sammenhængen varierer fra fag til fag, men jo tættere de nationale test ligger på tidspunktet for karaktergivning, jo større er sammenhængen, viser undersøgelsen.

Peter Rohde Skov & Lasse Hønge Flarup
Børn og unge, Folkeskole, Uddannelse
Download udgivelsen
Delrapport 2 har til formål at undersøge, i hvilket omfang der er sammenhæng mellem det faglige indhold, der testes på i de nationale test, og karakterer ved udskolingen. Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE

Denne undersøgelse er en del af en større evaluering af de nationale test, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) under Børne- og Undervisningsministeriet har bedt VIVE om at gennemføre.

VIVEs samlede evaluering analyserer både brugen af nationale test og giver viden om, hvordan nationale test kan bruges og udvikles fremadrettet.

Evalueringen danner derfor også grundlag for den rådgivningsgruppe, som ministeriet har nedsat til at komme med anbefalinger omkring de nationale test.

VIVEs evaluering belyser både styrker og svagheder i indholdet og brugen af de nationale test i folkeskolen. Evalueringen udmønter sig i fem delrapporter og en tværgående evalueringsrapport.

Denne rapport indgår i den samlede evaluering af de nationale test, som delrapport 2 af 5.

Delrapport 2 har til formål at undersøge, i hvilket omfang der er sammenhæng mellem det faglige indhold, der testes på i de nationale test, og karakterer ved udskolingen.

De nationale test har til formål at teste eleverne i centrale dele af fagene og tester altså ikke i alt indhold i et fag. Skal man anvende den viden, der skabes af de nationale test, skal testene opfattes som relevante i forhold til faget. Delrapport 2 undersøger derfor, hvorvidt de nationale test måler fagligt relevant – og dermed, hvor valide de nationale test er. Dette gøres ved at sammenholde elevernes resultater ved de nationale test med standpunktskarakterer i 8. klasse og karakterer ved 9. klasses-prøver.

Delrapporten undersøger udelukkende de nationale tests eksterne validitet, altså om de siger noget om elevernes faglige niveau og kan anvendes til at generalisere på baggrund af.

Resultater

Undersøgelsen viser, at sammenhængen mellem resultater i de nationale test og karakterer i 8. og 9. klasse varierer fagene imellem, men er på niveau med sammenhænge mellem test og karakterer i andre lande.

  • De stærkeste sammenhænge findes mellem national test i dansk (læsning) i 8. klasse og karakter i dansk i folkeskolens 9. klasses-prøver, samt mellem national test i matematik i 6. klasse og karakteren i matematik i 9. klasses-prøver.
  • De nationale test i fysik/kemi har i mindre grad sammenhæng med karakter i 9. klasse i samme fag, end tilfældet er for de øvrige fag.
  • Generelt øges sammenhængen, jo tættere test og karaktergivning tidsmæssigt ligger på hinanden.
  • Elever, der havde lave resultater i de nationale test i tidligere klassetrin, har også lave karakterer i de samme fag ved folkeskolens 9. klasses-prøver. Tilsvarende viser analysen, at elever, der klarede sig godt i de nationale test på tidligere klassetrin, også får højere karakterer end de elever, der klarede sig mindre godt på tidligere klassetrin.

Metode

Delrapporten er baseret på data fra Styrelsen for It og Læring (STIL) om elevernes faglige præstationer på de nationale test og data fra Danmarks Statistik om 8. klasses standpunktskarakterer og 9. klasses-prøver.

I delrapportens analyser anvender vi data fra skoleårene 2009/2010 til 2017/2018 fra de nationale test, og data fra skoleårene 2010/2011 til 2017/2018 med oplysninger om elevernes karakterer.

Analyserne er gennemført som korrelationsanalyser, hvor der undersøges simple sammenhænge, dels for eleverne generelt og dels opdelt på elevernes faglige præstationer på de nationale test. Analyserne ser endvidere på forskelle før og efter en genberegning af de nationale tests sværhedsgrader i 2014/2015.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK)

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 6. februar 2020 Nationale test har både stærke og svage sider
Rapport, 6. februar 2020 Review af evalueringen af de statistiske aspekter ved de nationale test
Rapport, 6. februar 2020 Kortlægning af sammenlignelige test
Rapport, 6. februar 2020 De nationale tests sammenhæng med fagenes formål
Rapport, 6. februar 2020 Anvendelsen af de nationale test
Læs også
  1. Debatindlæg

    Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever

  2. Nyhed

    Restricted Childhood, Interrupted Youth

  3. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  4. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  5. Rapport

    VIVE har kortlagt indsatser, der kan støtte børn med autisme eller ADHD

  6. Rapport

    Unge opnår hurtigt en markant positiv effekt på løn og beskæftigelse ved at tage erhvervsuddannelse – for voksne varierer det mere

  7. Rapport

    Nyt redskab måler science-kapital

  8. Inspirationshæfte

    Kan fodboldtræning få unge i uddannelse og arbejde?

  9. Nyhed

    Indsats i Esbjerg får otte ud af ti deltagere i fritidsjob

  10. Undersøgelse i gang

    Hvordan oplever SOSU-elever og SOSU-medarbejdere med migrantbaggrund arbejdet i ældreplejen?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os