Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en
Bogbidrag OKT 2018

Den nationale landdistriktspolitik

Skrift i prioriteringer og virkemidler

Udgivelsens forfattere:

  • Niels Jørgen Mau Pedersen
  • Niels Jørgen Mau Pedersen

    Projektchef, cand. oecon.

    41 10 47 73
    njmp@vive.dk

Siden 1990’erne har politikerne ført en national landdistriktspolitik med fokus på bosætning, levevilkår og erhvervsudvikling. I årenes løb er der kommet flere erhvervsrettede tiltag og færre, der handler om bosætning. Det fremgår af en ny bog om landdistrikternes udfordringer, som VIVE har bidraget til.

Problemstilling

Skiftende regeringer har i perioden fra 1997 til i dag prioriteret den nationale landdistriktspolitik højt. Blandt de mange tiltag kan man skelne mellem tiltag, der er overvejende bosætningsrettede, og tiltag, der er primært erhvervsrettede. De bosætningsrettede er for eksempel indsatser vedrørende kommunernes service, nedrivning af forfaldne huse eller lokale uddannelsesmuligheder. De erhvervsrettede tiltag handler for eksempel om detailhandel i landdistrikter, turisme eller udflytning af statslige arbejdspladser.

Hvis man laver en optælling af antallet af de forskellige typer af tiltag henover årene, kan man se en ret klar tendens: De bosætningsorienterede indsatser fyldte meget i starten af perioden, mens de erhvervsrettede er blevet mere dominerende sidst i perioden.

Konklusion

Vi har set på, hvad der kan forklare udviklingen fra de bosætningsorienterede tiltag over imod de mere erhvervsrettede. Vores analyse viser, at det spiller en vis rolle, hvilket ministerium, der står bag tiltaget. Ministerier med en opgaveportefølje, der primært handler om den offentlige sektor, for eksempel Indenrigsministeriet, har tendens til at prioritere bosætningsvilkår højere end et erhvervsrettet ministerium. Desuden spiller partifarven hos den ansvarlige minister også en rolle. Billedet er dog ikke entydigt, men udviklingen illustrerer, at der faktisk er et valg mellem de bosætningsprægede og mere erhvervsrettede tiltag.

Den samfundsøkonomiske udvikling spiller også ind. I årene efter finanskrisen har der været tegn på større koncentration af befolkning og økonomisk aktivitet i byerne end i landdistrikterne. Det er dog ikke muligt at uddrage heraf, om denne udvikling især har støttet den bosætnings- eller den erhvervsrettede dagsorden.

Læs også 'Automatisering får arbejdspladser til at forsvinde - både på landet og i byerne'

Om arbejdet

Arbejdet indgår som et kapitel i antologien ” Vækst og vilkår på landet
Viden, visioner og virkemidler”, redigeret af Gunnar L.H. Svendsen, Jens F.L. Sørensen og Egon B. Noe. Bogen er udgivet på Syddansk Universitetsforlag.

Udgivelsens forfattere

  • Niels Jørgen Mau Pedersen

Om denne udgivelse

  • Udgiver

    Syddansk Universitetsforlag
  • Publiceret i

    Vækst og vilkår på landet
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev