Den regionale vinkel på botilbudsområdet
Udgivelsens forfattere:
- Camilla Dalsgaard
- Rasmus Dørken
Ledelse og implementering
Økonomi og styring
Socialområdet
Sundhed
Ledelse og implementering, Økonomi og styring, Socialområdet, Sundhed
Antallet af regionale døgnpladser til handicappede og sindslidende er faldet med knap 1.000 fra 2007 til 2011, men ser ud til at have stabiliseret sig i 2011-2012.
Det samlede fald dækker over store forskelle mellem de fem regioner. I Region Syddanmark, Midtjylland og Hovedstaden er antallet af regionale døgnpladser faldet meget, mens det i Region Sjælland tværtimod er steget. I Region Nordjylland har det været ret stabilt.
Regionerne driver i alt ca. 2.250 botilbudspladser til voksne handicappede og sindslidende i 2012. Region Midtjylland og Nordjylland driver flest pladser pr. 18-64-årig indbygger, Region Hovedstaden færrest.
Samlet set er omtrent hver tiende botilbudsplads i landet drevet i regionernes regi, mens kommunerne og private aktører driver de resterende 90 pct.
De regionale botilbud har i 2011 gennemsnitligt flere pladser end de kommunale botilbud og har i højere grad døgnpladser til længerevarende ophold.
Det ser ud til, at de døgnpladser, regionerne driver i 2011, gennemsnitligt er dyrere end de pladser, de drev i 2007. Det kan skyldes, at regionerne i højere grad i dag driver de mest specialiserede pladser. Det er muligvis et udtryk for, hvordan den fremtidige arbejdsdeling mellem regioner og kommuner på botilbudsområdet vil se ud.
Undersøgelsens resultater bygger på data fra Danske Regioner, Danmarks Statistik og et spørgeskema til regioner og kommuner. Dataindsamlingen til undersøgelsesrækken er nærmere beskrevet i ”Metodisk appendiks – botilbudsområdet”.
Udgivelsens forfattere
- Camilla DalsgaardRasmus Dørken
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA