Evaluering af Sunddialog
Udgivelsens forfattere:
- Helle Sofie Wentzer
- Mille Kjærgaard Thorsen
Konklusion
Evalueringen konkluderer, at:
- It-programmets struktur og samtalerne med forebyggelsessygeplejersken hjælper patienten til at oversætte kliniske tal og værdier, eksempelvis kolesteroltal og blodsukker, til meningsfulde adfærdsændringer i hverdagen, herunder øget egenomsorg.
- Patienterne oplever øget kontrol med deres sygdom via et Sunddialog forebyggelsesforløb, og forankring i en sundhedsfaglig autoritet er en væsentlig motivation for patientbrugerne.
- Redskabets primære brugergruppe er forebyggelsessygeplejersken, der oplever, at hun bliver fagligt forstærket gennem Sunddialog it-programmets strukturering af forebyggelsessamtalen med patienten.
- Lægen oplever via forebyggelsestilbuddet med Sunddialog et styrket samarbejde med sygeplejersken om patienter i kontrol for kroniske lidelser såvel som mere information om patientens samlede helbred i konsultationen med denne.
- It-redskabet kan fremadrettet udvikles til at understøtte patientbrugernes livsstilændringer i hverdagen bedre.
- De praktiserende lægeklinikkers ressourcer til forebyggelseskonsultationer er dog under pres grundet halvering af honorartilskuddet fra regionerne. Dette udsætter både klinikken og særligt sygeplejersken for et krydspres i forhold til at kunne tilbyde patienter med ønske om livsstilsforandringer et tilbud med Sunddialog.
Anbefalinger
Sunddialog har forskellige udviklingsmuligheder og -behov. Vi anbefaler, at Sunddialog og almen praksis indgår i forskellige alliancer, eksempelvis forskningsprojekter, kommunernes ’nære sundhedsvæsen’ og sundhedspolitiske indsatser i forhold til kroniker-problematikker i befolkningen med henblik på at:
- Få tal på, hvor mange patienter der er i risiko for forebyggelige kroniske lidelser, og som med støtte i form af forebyggelsessamtaler med Sunddialog vil være motiveret til at tage øget ansvar for deres eget helbred.
- Kortlægge øvrige muligheder og ressourcer for information, videndeling og social støtte blandt borgerne og det nære sundhedsvæsen.
- Inddrage borgergrupper eller patientforeninger i at skabe mere systematisk viden om oversættelsesprocesser og handlerum i borgerens hverdag fra de fysiologiske målinger i klinikken til øget egenomsorg i hverdagen.
- Undersøge arbejdsmarkedsparters interesse i at tage øget ansvar for forebyggelse.
Baggrund
Sunddialog er et it-redskab til adfærdsændringer hos patienter med kroniske lidelser. Det blev udviklet og afprøvet i pilotprojekter fra 2007-2010, og det blev som del af Kronikerprogrammet 2010-2012 udbredt primært til almen praksis i Region Hovedstaden. Programmet var finansieret af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, og Sunddialog hørte under projekterne, der omhandlede patientuddannelse og egenomsorg.
Denne evaluering indgår som en integreret del af projektet som en undersøgelse af virkningen af Sunddialog og en kortlægning af årsager til vellykkede adfærdsændringer. Målet har været at få indsigt i patienternes brug af programmet og den oplevede bruger-effekt samt at belyse udviklingsmuligheder og -behov som hjælp til den fremadrettede strategi for videreførelsen af Sunddialog.
Metode
Rapporten evaluerer med afsæt i ’empowerment’-begrebet og læringsteori brugen af Sunddialog it-redskabet på tværs af almen praksis og hjemmet. De centrale brugergrupper er forebyggelsessyge-plejersken, patienten og egen læge.
Evalueringen bygger på kvalitative data fra 4 observationsstudier i 4 almen praksis og fra interviews med 16 patienter i behandling for kroniske lidelser, 6 interviews med praksispersonale og 2 interviews med praktiserende læger.
Udgivelsens forfattere
- Helle Sofie WentzerMille Kjærgaard Thorsen
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA