Rapport 13. MAR 2014
Forebyggende helbredsundersøgelser og helbredssamtaler i almen praksis - social ulighed i hjerte-kar-sygdom og omkostninger?
Udgivelsens forfattere:
- Susanne Reindahl Rasmussen
- Eskild Klausen Fredslund
- Pia Veldt Larsen
- Finn Diderichsen
- Charlotte Ørsted Hougaard
- Torsten Lauritzen
- Janus Laust Thomsen

Rapportens hovedkonklusioner
- Systematisk intervention med forebyggende helbredsundersøgelser og -samtaler har haft positiv effekt for mænd med kort uddannelse, idet risikoen for hjerte-kar-sygdomme ved 15-års-opfølgningen er reduceret signifikant for mænd med kort uddannelse.
- Interventionen har ikke haft signifikant effekt for mænd med lang uddannelse og heller ingen effekt for kvinderne, uanset om de har lang eller kort uddannelse.
- Interventionen med forebyggende helbredsundersøgelser og -samtaler er omkostningsneutral over en 15-årig opfølgningsperiode. De samlede omkostninger i sundhedsvæsenet (omkostninger ved sygesikringsydelser og ydelser på somatisk sygehus) i den 15-årige opfølgningsperiode er ikke signifikant forskellige for interventionsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen – uanset køn og uddannelsesniveau.
- For de kortuddannede mænd i kontrolgruppen er udgifterne til udbetalte sygedagpenge signifikant lavere end for interventionsgruppen – der ses ingen forskel for de langtuddannede mænd eller for kvinderne.
Baggrund
Sundhedsvæsenet står over for nye udfordringer i disse år. Antallet af kronikere er stigende, den gennemsnitlige levealder øges, lægekapaciteten er faldende, og de økonomiske ressourcer er begrænsede. Der er således behov for effektive og veldokumenterede forebyggelsesinterventioner i det danske sundhedsvæsen, herunder også effekt i forhold til social lighed i sundhed.
‘Sundhedsprojekt Ebeltoft’ er et eksempel på en veldokumenteret forebyggelsesintervention med et systematisk samarbejde mellem et sundhedscenter og almenpraktiserende læger om forebyggende helbredsundersøgelser og helbredssamtaler til befolkningen.
Metode
- Godt 1.000 30-49-årige borgere i Ebeltoft fik tilbud om forebyggende helbredsundersøgelser og -samtaler. Helbredsundersøgelserne omfattede bl.a. tjek af blodsukker, blodtryk og kolesterol.
- Deltagerne fik tilbudt en forebyggende helbredsundersøgelse i 1991, 1992 og 1996. Herudover fik de tilbud om forebyggende helbredssamtaler med en læge efter behov.
- Der var udtrukket en kontrolgruppe på cirka 500 borgere, som kun fik tilbud om forebyggende helbredsundersøgelser i 1996.
- Deltagerne i projektet samt kontrolgruppen blev undersøgt i 2006 – 15 år efter, projektet blev påbegyndt.
- Undersøgelsesresultaterne fra 15-års-opfølgningen samt registerdata på individniveau for den 15-årige opfølgningsperiode ligger til grund for denne evaluering.
Udgivelsens forfattere
- Susanne Reindahl RasmussenEskild Klausen FredslundPia Veldt LarsenFinn DiderichsenCharlotte Ørsted HougaardTorsten LauritzenJanus Laust Thomsen
Om denne udgivelse
Samarbejdspartnere
Forskningsenheden for Almen Praksis ved Syddansk Universitet og Afdeling for Social Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. Sektion for Almen Medicin, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet har leveret grunddata.Udgiver
KORA