Fra satspulje til psykiatri
Udgivelsens forfattere:
- Simon Feilberg
- Simon Hartwell Christensen
- Marie Kjærgaard
Økonomi og styring
Sundhed
Økonomi og styring, Sundhed
Denne analyse er udarbejdet på anmodning fra det daværende Indenrigs- og Sundhedsministeriet (nuværende Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse), som ønskede en KREVI-analyse af udviklingen i satspuljebevillinger, udgifter og aktivitet indenfor den regionale behandlingspsykiatri. I 2010 finansierede satspuljemidler 9,3 pct. af de samlede nettodriftsudgifter til den regionale behandlingspsykiatri - i 2003 var det 2,6 pct.
Nøgletalsanalyserne viser bl.a., at aktiviteten er steget markant og særligt den ambulante - det gælder for alle regioner. På landsplan er der tilført flere satspuljemidler til behandlingspsykiatrien end afspejlet i stigningen i udgifter. Der kan imidlertid være satspuljebevillinger, som endnu ikke er omsat til udgifter.
Omsætningen af satspuljebevillinger til udgifter har ikke været ens på tværs af regionerne. I Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark er udgifterne steget i stort set samme takt som tilførslen af satspuljebevillinger. I Region Sjælland er udgifterne steget mere, imens udgifterne i Region Hovedstaden har været konstante.
Analysen af regionernes økonomi- og aktivitetsstyring viser blandt andet, at formålene i satspuljeaftalerne på det psykiatriske område i overvejende grad stemmer overens med de mål og prioriteringer, der fremgår af regionernes psykiatriplaner.
Undersøgelsen viser også, at de udmøntede satspuljebevillinger har ageret løftestang for prioriterede indsatser, som efterfølgende er videreført af regionerne.
Satspuljemidler udmøntet som ansøgningspuljer opleves imidlertid som bureaukratiske af regionerne. Dels i form af øget administration i forbindelse med projektansøgninger og opfølgning, dels som usikkerhed om finansieringen af det efterfølgende års budget.
Udgivelsens forfattere
- Simon FeilbergSimon Hartwell ChristensenMarie Kjærgaard
Om denne udgivelse
Udgiver
KREVI