Fritvalgsordninger i det aldrende samfund: Udgør ældre en sårbar brugergruppe?
Udgivelsens forfattere:
- Agnete Aslaug Kjær
- Ældre
- Ledelse og implementering
- Socialområdet
- Sundhed Ældre, Ledelse og implementering, Socialområdet, Sundhed
Problemstilling
Ordninger med frit valg er vundet frem på en række velfærdsområder i Danmark. Det gælder blandt andet på sundheds- og ældreområdet. Denne udvikling stiller imidlertid krav til brugernes evne til at træffe kvalificerede valg.
I takt med at befolkningen bliver ældre, vil gruppen af ældre med svækket helbred vokse i fremtiden. Denne udvikling rejser spørgsmålet: Har ældre brugere det nødvendige niveau af handlingskapacitet til at høste fordelene ved fritvalgsordninger? Eller udgør ældre en sårbar brugergruppe?
Konklusioner
Resultaterne af undersøgelsen afslører en række interessante sammenhænge mellem alder, aldersrelaterede faktorer som eksempelvis helbred, uddannelsesniveau, og niveauet af handlingskapacitet.
Først og fremmest viser undersøgelsen, at de ældste aldersgrupper på 77 til 97 år udviser et lavere niveau af handlingskapacitet sammenlignet med de yngre grupper på 52 til 72 år.
Undersøgelsen viser også, at personer med helbredsmæssige udfordringer – såsom dårligt selvvurderet helbred, fysisk funktionsnedsættelse, kognitive udfordringer eller ringe mentalt helbred – har et lavere niveau af handlingskapacitet end personer med et godt helbred.
Ydermere bekræfter undersøgelsen den eksisterende forskning ved at vise en positiv uddannelsesgradient. Det vil sige, at personer, som har en længerevarende uddannelse, generelt har et højere niveau af handlingskapacitet sammenlignet med personer med en kortere uddannelse.
Dette fund er interessant af to grunde:
Resultaterne giver anledning til bekymring i forhold til en øget ulighed i sundhed, hvis kortuddannede borgere er dårligere rustet til at træffe kvalificerede valg omkring deres egen behandling og dermed ikke høster fordelene af fritvalgsordninger på sundhedsområdet.
Resultaterne giver også anledning til yderligere undersøgelser af, hvorvidt sammenhængen mellem alder og handlingskapacitet i virkeligheden kan tilskrives forskelle i uddannelsesniveau mellem årgange. Den viden er vigtig, hvis man vil forsøge at forudse, om fremtidens ældre – som generelt set har opnået et højere uddannelsesniveau – vil være en sårbar brugergruppe, ligesom den nuværende generation af ældre er det.
Resultaterne af denne undersøgelse viser netop, at størstedelen af variationen i handlingskapacitet mellem aldersgrupper kan tilskrives forskelle i uddannelsesniveau.
Anbefalinger
Samlet set peger undersøgelsens resultater på, at den nuværende generation af ældre kan siges at udgøre en sårbar brugergruppe under fritvalgsordninger på sundhedsområdet, men at denne udfordring sandsynligvis vil mindskes i fremtiden.
Udgivelsens forfattere
- Agnete Aslaug Kjær
Om denne udgivelse
Finansieret af
Udgivelse på baggrund af ph.d.-projekt samfinansieret af Institut for Statskundskab (KU) og VIVESamarbejdspartnere
Institut for Statskundskab, Københavns UniversitetUdgiver
Djøf ForlagPubliceret i
Politologisk Årbog 2018-2019