Hvad vil lov om plejehjemstilsyn betyde for kommunernes administration og selvstyre?
Udgivelsens forfattere:
- Anders Kirkedal Nielsen
- Morten Eriksen
Lovforslaget rummer en bemyndigelse til Socialministeren om at fastsætte nærmere regler om tilsyn i en bekendtgørelse. Der lægges i den kommende bekendtgørelse op til en række nye indholdsmæssige og formmæssige krav til tilsynene og krav om mere systematik i opfølgningen.
Det, der primært vil drive de administrative omstillingskonsekvenser, er, at kom-munerne skal revidere eller lave en ny procedure for at gennemføre tilsyn i kommunen. Relevante parter skal i den forbindelse involveres og komme med input. Der skal revideres spørgeguide, som anvendes til tilsyn, og der vil være et skrivearbejde som efterfølgende skal godkendes på administrativt og politisk niveau.
Det, der især vil drive de løbende driftskonsekvenser, er den mertid, som tilsynene tager på plejecentrene. At der skal bruges mere tid på tilsynene, forklares af kommunerne bl.a. med de mere ledelsesmæssige- og personalerettede spørgsmål, og at der fremover skal spørges til kulturen og atmosfæren på stedet.
Kommunerne ser loven som en begrænsning af det kommunale selvstyre, om end de fleste kommuner ser det som positivt, at der nu kommer fagligt fokus på ældre-området.
Som en mulig regelforenkling bliver det bl.a. foreslået, at bekendtgørelsen kunne fokusere på ét eller flere temaer, som alle plejehjemstilsyn som minimum skulle omkring årligt, i stedet for at man som nu fremsætter en række detaljerede indholdsmæssige krav. På den måde vil der også være kapacitet til, at kommunerne selv kan prioritere egne satsningsområder for tilsynene ud over det, som er foreskrevet i lovgivningen.
Kommunerne anbefaler, at lovgivningen ikke træder i kraft før 1. jan. 2008, da det ikke er realistisk, at de kan omstille deres tilsyn til de nye krav med få måneders varsel til 1. juli 2007.
Udgivelsens forfattere
- Anders Kirkedal NielsenMorten Eriksen
Om denne udgivelse
Udgiver
KREVI