Inclusive meritocracy: ability and descriptive representation among Danish politicians.
Udgivelsens forfattere:
- Jens Olav Dahlgaard
- Rasmus T. Pedersen
Ledelse og implementering
Ledelse og implementering

Stiller politikerne op til valg, fordi de ikke kan finde ud af at have et almindeligt job? Nej, politikerne klarede sig faktisk bedre end andre i deres branche, inden de blev valgt.
Det konkluderer et nyt forskningsprojekt, som er gennemført af forskere fra VIVE og CBS.
”Nogle gange bliver det fremstillet, som om at politikerne er inkompetente og ikke ville kunne klare sig på arbejdsmarkedet. Sådan forholder det sig ikke,” siger Rasmus Tue Pedersen, professor MSO i VIVE.
Rasmus Tue Pedersen har gennemført forskningsprojektet sammen med Jens Olav Dahlgaard fra CBS. De har undersøgt alle, der er blevet valgt til Folketinget eller kommunalbestyrelser mellem 1990 og 2015.
Politikerne fik højere løn end andre i samme branche
Forskerne har undersøgt den løn, som politikerne fik på arbejdsmarkedet, inden de blev valgt. Sammenlignet med andre i samme branche med tilsvarende uddannelse, alder og køn, klarede politikerne sig godt i deres arbejdsliv.
Selvom der ikke er en 1:1 sammenhæng mellem løn og kompetencer, er tanken bag forskningsprojektet, at løn til en vis grad afspejler, hvor kompetent man er.
Det bliver understøttet af et svensk forskningsprojekt, der ved at anvende data fra militærets test af kognitive evner og lederskab viser, at dem, der tjener mere end andre sammenlignelige personer i samme erhverv, har højere begavelse og bedre lederevner.
Politikere klarer sig bedre end deres søskende
Forskernes undersøgelse tyder desuden ikke på, at politikerne har klaret sig godt, udelukkende fordi de har haft en privilegeret opvækst. Også sammenlignet med deres søskende har de nemlig klaret sig godt på arbejdsmarkedet, fortæller Rasmus Tue Pedersen.
”Deres søskende haft jo haft en lige så privilegeret opvækst; alligevel har de ikke klaret sig lige så godt. Det er altså typisk den dygtigste i søskendeflokken, som bliver politiker,” siger Rasmus Tue Pedersen.
Chancen for at blive politiker er større for danskere, der kommer fra ressourcestærke baggrunde. Alligevel viser forskningsprojektet, at der er repræsentanter fra alle samfundslag i både kommunalbestyrelser og i Folketinget, fortæller Rasmus Tue Pedersen.
”Det er gode nyheder for demokratiet. Danskerne vælger nogle kompetente politikere, der kommer fra forskellige lag i befolkningen.”
Læs den videnskabelige artikel
Du kan læse den videnskabelige artikel "Inclusive meritocracy: Ability and Descriptive Representation among Danish Politicians" i tidsskriftet Political Science Research and Methods.
Udgivelsens forfattere
- Jens Olav DahlgaardRasmus T. Pedersen
Om denne udgivelse
Publiceret i
Political Science Research and Methods