Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnskabelig artikel, ­Oktober 2022

Individual Agency in Street-Level Bureaucrats’ Implementation of Policy Reforms: The Role of Their Policy Evaluation and Self-Efficacy

Betydningen af front-personalets støtte til reformer og af deres faglige selvværd for deres implementering af politiske reformer

Offentlige frontarbejdere som lærere er vigtige politiske beslutningstagere. En undersøgelse af lærernes implementering af folkeskolereformen i deres undervisning viser, at implementeringen påvirkes af den enkelte lærers opfattelse af sit eget faglige selvværd og vurdering af, om reformtiltagene er til gavn for elevernes læring.

Søren Winter , Maria Falk Mikkelsen & Peter Rohde Skov
Administration, Arbejdsvilkår, Børn og unge, Effekt, Fagprofessionelle, Folkeskole, Reform, Implementering
Læs artiklen
Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Maria Falk Mikkelsen Seniorforsker, Ph.d. i statskundskab M: 33 48 09 31 mfm@vive.dk

Denne videnskabelige artikel belyser, om indre faktorer i form af vilje og evne hos den enkelte frontarbejder (lærer) har betydning for, om vedkommende gennemfører en politisk reform i sit daglige arbejde (undervisning). Forskningen i frontarbejderadfærd har ellers hidtil været domineret af forskere, der hævder, at frontpersonalets adfærd er præget af den organisatoriske kontekst, hvori de arbejder. Det kan bl.a. være de ressourcer, de har til rådighed, eller de værdier, der præger den organisation, de arbejder i.

Artiklen belyser viljens betydning ved at undersøge, om den enkelte frontarbejders implementering påvirkes af, om vedkommende vurderer, at reformens tiltag faktisk vil indfri de politiske mål. Evners betydning belyses ved at undersøge, om den enkelte frontarbejders oplevelse af sit eget selvværd (self-efficacy) til at klare det daglige arbejde påvirker vedkommendes implementering af reformen.

Hvem er de politiske beslutningstagere?

Normalt opfattes politikere som de politiske beslutningstagere i demokratiske lande som Danmark. Politikernes beslutninger nedfældes i reformer og anden lovgivning. Hvad der reelt sker for de berørte borgere med disse beslutninger, afhænger imidlertid af det skøn, den enkelte frontarbejder udfører i mødet med borgerne, fx en lærer der underviser sine elever. Dette skøn påvirkes ikke kun af organisatoriske forhold, men også af den enkelte frontarbejders vilje og evne. Det viser denne undersøgelse, som bruger lærernes implementering af folkeskolereformen i deres undervisning som case. Godt 2.000 lærere på ca. 200 skoler er fulgt i surveyundersøgelser over 5 år fra 2014 til 2018.

Lærernes vilje og evne påvirker deres implementering af folkeskolereformen

De lærere, som vurderede, at reformen ville medføre en bedre læring hos eleverne, implementerede i højere grad reformen i deres undervisning, end de mere skeptiske lærere. Implementeringen påvirkes dog ikke kun af vilje og holdninger til reformen, men også af evner hos den enkelte lærer.

De lærere, der havde et højt fagligt selvværd, implementerede reformen i højere grad end andre lærere. Selv om folkeskolereformen blev vedtaget af næsten alle politiske partier i folketinget, har den enkelte lærer haft stor betydning for, om reformen i praksis er smittet af på den undervisning, som lærerne har leveret over for deres elever.

Anbefalinger

  • Det har stor betydning for implementering af politiske reformer, at reformen hviler på et grundlag og en kommunikation, som fra starten kan overbevise frontpersonalet om reformens nytte i forhold til de politiske mål.
  • Dette vil i en dansk sammenhæng ofte være lettere, hvis repræsentanter for frontpersonalet og dets faglige organisationer er involveret i tilblivelsen af reformen. Forskning og forsøg vil formentligt også kunne bidrage til at sandsynliggøre nytten af reformtiltag.
  • Når frontarbejderes oplevelse af deres eget selvværd er så vigtig for implementering, er der et behov for at undersøge, hvordan ledere og kolleger, herunder teams, kan øge frontarbejdernes faglige selvværd. Selvværdets betydning skyldes, at reformer kræver ændringer af adfærd og rutiner hos frontpersonalet, hvilket kan forekomme skræmmende. Men frygten reduceres med større oplevet selvværd.
Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

  3. Nyhed

    Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion

  4. Rapport

    VIVE og EVA har gennemført et forarbejde med at udvikle en metode til at opgøre praksisnormering

  5. Nyhed

    Better care, better work? Reablement in Danish home care and the implications for care workers

  6. Nyhed

    Reablement as an evolution in home care: a comparison of implementation across five countries

  7. Rapport

    Danske unges uddannelsesforventninger

  8. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  9. Nyhed

    Vedholdenhed: Små skridt af stor betydning

  10. Rapport

    Indsats støtter forældre med anbragte børn

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os