Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­17. november 2021

Kortlægning af PPR-ledernes oplevelse af de kommunale indsatser

PPR-ledere oplever, at de kommunale tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel er særligt udfordret af en begrænset tilbudsvifte, lang ventetid og mangel på ressourcer. Det viser VIVEs kortlægning af PPR-lederes generelle oplevelse af de kommunale tilbud til børn og unge i mistrivsel.

Bente Bjørnholt & Annemette Thøstesen
Børn og unge, Psykiatri, Socialområdet, Sindslidelser, Kommune
Download rapporten Kortlægning af PPR-ledernes oplevelse af de kommunale indsatser
Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE

Kontakt

Bente Bjørnholt Seniorforsker, cand.scient.pol., ph.d. M: 20 76 16 40 bebj@vive.dk

Tidligere undersøgelser peger på, at der er sket en vækst i psykisk mistrivsel blandt børn og unge, og at en tidlig og effektiv indsats er vigtig for at reducere risikoen for, at de møder udfordringer i voksenlivet. Kommunerne kan i den henseende spille en central rolle. VIVE har for Psykiatrifonden kortlagt PPR-lederes generelle vurderinger af de kommunale indsatser over for børn og unge i psykisk mistrivsel.

Kortlægningen er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse blandt PPR-ledere, der har til formål at besvare følgende to spørgsmål:

  • I hvilken grad oplever PPR-lederne, at de kommunale tilbud matcher de udfordringer, som findes blandt børn og unge i mistrivsel?
  • Hvilken rolle spiller PPR i kommunerne?

Hovedparten af PPR-lederne i undersøgelsen oplever, at der er sket en stigning i antallet af børn og unge i psykisk mistrivsel i deres kommune inden for de sidste 5 år.

De vurderer kun i nogen grad, at kommunen lykkes med at hjælpe alle børn og unge i psykisk mistrivsel, som har behov for det, og kommunens tilbud opleves kun i nogen grad at matche de problematikker, som børn og unge i mistrivsel har.

De kommunale tilbud er ifølge PPR-lederne udfordret af, at kommunens tilbudsvifte til børn og unge i psykisk mistrivsel er for begrænset, at ventetiden er for lang, og at de mangler ressourcer. Omvendt oplever PPR-lederne i vid udstrækning, at de kommunale tilbud er evidensbaserede, mens lidt over halvdelen er enige i, at PPR ikke indsamler dokumentation for effekten af kommunens tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.

Der er en relativt stor forskel i de udfordringer, som PPR-lederne oplever med henholdsvis at rekruttere og fastholde psykologer til PPR. De PPR-ledere, der vurderer, at de har vanskeligt ved at rekruttere fagligt kompetente PPR-psykologer, oplever også at have vanskeligt ved at fastholde PPR-psykologer. Det tyder på, at nogle kommuner oplever udfordringer med både rekruttering og fastholdelse af psykologer til PPR, mens andre kommuner ikke oplever udfordringer.

Ifølge PPR-lederne har PPR i højere grad en rådgivende end en udredende rolle i kommunerne, og sjældent oplever de at have en behandlende rolle. Hovedparten af PPR-lederne er enige om, at det ville hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel, hvis PPR havde en mere aktiv rolle i behandlingen. PPR-lederne vurderer, at de har et bedre samarbejde med grundskolerne og tværgående i kommunen ift. børn og unge i psykisk mistrivsel, end de har med ungdomsuddannelser samt børne- og ungdomspsykiatrien.

Metoder

Kortlægningen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt kommunale PPR-ledere, som ofte har et overblik over de kommunale indsatser over for børn og unge i mistrivsel. PPR-lederne kan derfor biddrage til at tegne et overordnet billede af de kommunale tilbud. Spørgeskemaet indeholder en række brede spørgsmål til vurdering af de kommunale indsatser.

Der er gennemført deskriptive analyser af PPR-ledernes besvarelser i spørgeskemaundersøgelsen, og i enkelte tilfælde er der gennemført bivariate statistiske analyser til at undersøge sammenhængen mellem PPR-ledernes besvarelser af to spørgsmål.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Psykiatrifonden

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

  3. Nyhed

    Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion

  4. Nyhed

    Webinar: Få inspiration til at designe ressourcetildelingsmodeller på det specialiserede socialområde

  5. Blogindlæg

    Blogindlæg: Vi skal tale om, hvordan friplejehjem og kommuner ligestilles økonomisk

  6. Rapport

    VIVE og EVA har gennemført et forarbejde med at udvikle en metode til at opgøre praksisnormering

  7. Rapport

    Danske unges uddannelsesforventninger

  8. Nyhed

    Better care, better work? Reablement in Danish home care and the implications for care workers

  9. Nyhed

    Vedholdenhed: Små skridt af stor betydning

  10. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os