Kvalitet og mål i akutmodtagelser
Udgivelsens forfattere:
- Anne Brøcker
- Iben Emilie Christensen
- Louise Ladegaard Bro
- Marie Glent-Madsen
- Signe Lund Tovgaard
Ledelse og implementering
Økonomi og styring
Sundhed
Ledelse og implementering, Økonomi og styring, Sundhed

Baggrund
I de seneste år har der været stor opmærksomhed på tilrettelæggelsen af tilbuddene til akut syge og tilskadekomne patienter. En række forskelligartede krav og forventninger er i den forbindelse rettet mod de nye akutmodtagelser. Samtidig betyder etablering af akutmodtagelserne store forandringer i større dele af sundhedsvæsenet. Det er derfor vigtigt at få etableret en fælles forståelse for, hvordan man måler på indsatsen.
Denne rapport bidrager med både danske og internationale erfaringer omkring arbejdet med kvalitetsmål.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at ledelserne af akutafdelingerne generelt har stor vilje til at arbejde med kvalitetsmål. Undersøgelsen peger også på, at kvalitetsforbedringer kan ske på andre måder end gennem traditionelle målinger, fx gennem inddragelse af erfaringer og forslag fra patienter og personale og gennem audits i forhold til konkrete forløb.
Der er dog også en række udfordringer, når man skal arbejde med kvalitetsmål på akutafdelingerne.
Først og fremmest er det vigtigt, at målene bliver udviklet, så det er muligt at sammenligne på tværs af sygehusene. Det skal også være muligt at måle på eksisterende data, eller data der kan genereres automatisk ved benyttelse af patientjournalsystemer mv., da personalet i forvejen oplever, at de bruger meget tid på registrering og administration.
Vedrørende organisatoriske mål, fx tilstedeværelse og mulighed for tilkald af specialister, kan det blive vanskeligt at finde opbakning til fælles mål. Her er der både kulturelle, organisatoriske og økonomiske forhold, som betyder, at aktørerne har forskellige holdninger til, hvad der er ønskeligt og realistisk.
Endelig kan det være fornuftigt, at man i forbindelse med udarbejdelse af mål for de akutte patientforløb ser på alle delelementerne – også det, der ligger uden for akutafdelingen. Dette gælder både procesmål, patientsikkerhedsmål og organisatoriske mål. Det kan fx være udarbejdelse af mål i forhold til de praktiserende lægers indlæggelsesmønstre.
Anbefalinger
Med henblik på det videre arbejde med udvikling af kvalitetsmål på akutområdet vil det være relevant at se på de erfaringer, der allerede er gjort med kvalitetsmål i Danmark. Her peger en række af de interviewede på muligheden for at udvikle særlige NIP-mål (NIP, Det Nationale Indikatorprojekt) for akutmodtagelserne og de akutte patientforløb. Samtidig vil det være relevant at inddrage eksisterende erfaringer med udvikling af processer og pakkeforløb. Som konkret eksempel kan nævnes akutpakkerne i Region Syddanmark.
Derudover er der gode muligheder for at hente inspiration i udlandet. Her kan trækkes på erfaringer både med henblik på udvikling af kvalitetsmål, nye måder at tænke data på, samt erfaringer med konkrete mål på området.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA