Medicingennemgang leveret af apotek
Udgivelsens forfattere:
- Eskild Klausen Fredslund
- Marie Jakobsen
- Sundhed Sundhed
Baggrund
Efter aftale mellem Sundheds- og Ældreministeriet og Danmarks Apotekerforening har 28 apoteker i Region Syddanmark gennemført et forsøg, hvor apotekerne i et halvt år tilbød en gruppe af borgere over 65 år en gratis medicingennemgang på apoteket. Målgruppen for forsøget var borgere, som bruger mindst fem forskellige receptpligtige lægemidler, og formålet med medicingennemgangen var at optimere borgerens medicinske behandling. Forslag til ændringer af medicinen, som blev accepteret af borgeren, kunne sendes til borgerens praktiserende læge (efter borgerens samtykke), eller borgeren kunne vælge selv at rette henvendelse til sin læge. Opfølgning på medicingennemgangen kunne aftales med apoteket ved behov.
VIVE har været ansvarlig for at gennemføre en registerbaseret sundhedsøkonomisk evaluering, som belyser, om forsøget med medicingennemgang leveret af apotek kan forbedre livskvaliteten for målgruppen og reducere forbruget af lægemidler og sundhedsydelser.
Resultater
VIVEs sundhedsøkonomiske evaluering kan generelt ikke påvise, at medicingennemgangen, som den er gennemført i forsøget, har signifikante effekter på borgernes livskvalitet eller på forbruget af lægemidler og sundhedsydelser inden for en tidshorisont på ni måneder.
Vores resultater er ikke i modstrid med litteraturen, der viser god evidens for, at medicingennemgang målrettet ældre medicinske patienter kan sikre en mere optimal medicinsk behandling, men at der er usikkerhed i forhold til kliniske effekter på patienternes sundhed og omkostningseffektiviteten.
I evalueringen ses en tendens til forbedret livskvalitet i gruppen af borgere, som var omfattet af forsøget. Men ændringen er lille og ikke statistisk signifikant. Evalueringen viser også et statistisk signifikant fald i antallet af receptpligtige lægemidler i målgruppen, men kun på kort sigt. Efter seks måneder er der ikke statistisk signifikant forskel mellem målgruppen og kontrolgruppen. Til gengæld ser vi efter ni måneder, at målgruppen har en mindre, men statistisk signifikant stigning i forbruget af almen praksis sammenlignet med kontrolgruppen. Vi ser også, at målgruppen har et statistisk signifikant øget antal kontakter til sygehus, som dog ikke slår igennem på omkostningerne. Tendensen til øget forbrug af sundhedsydelser i målgruppen kan muligvis skyldes en øget opmærksomhed på egen sundhed.
Anbefalinger
I fremtidige forsøg med medicingennemgang bør man overveje at indbygge en systematisk opfølgning. Det er også vigtigt, at der er etableret et samarbejde mellem apotekerne og lægerne for at sikre, at lægerne tager stilling til forslag til de ændringer, som apotekerne anbefaler på baggrund af medicingennemgangen, og at apotekerne kender baggrunden for lægernes ordinationer.
Metode
Den sundhedsøkonomiske evaluering er gennemført som et registerbaseret kohortestudie med en statistisk konstrueret kontrolgruppe.
Målgruppen består af cirka 1.000 personer, som i forbindelse med forsøget har modtaget medicingennemgang leveret af et apotek i Region Syddanmark.
Kontrolgruppen er udvalgt ved ’propensity score matching’ blandt alle borgere over 65 år, som var bosiddende i andre regioner end Region Syddanmark. ’Propensity score matching’ er en nyere internationalt anerkendt metode til ad statistisk vej at skabe en kontrolgruppe, som ligner en gruppe af personer, der har modtaget en given indsats. Metoden gør det muligt at sammenligne outcome for de to grupper.
Data om livskvalitet er indsamlet fra interventionsgruppen ved brug af spørgeskema (EQ-5D).
Pharmakon har været ansvarlig for en procesevaluering af forsøget. Klik her for at læse Pharmakons rapport.
Udgivelsens forfattere
- Eskild Klausen FredslundMarie Jakobsen
Om denne udgivelse
Finansieret af
Sundheds- og Ældreministeriet og Danmarks ApotekerforeningSamarbejdspartnere
PharmakonUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd