Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en
Fagbladsartikel 5. DEC 2016
  • Ledelse og implementering
  • Socialområdet
  • Ledelse og implementering, Socialområdet

Metoder, der kan hjælpe i det kaotiske liv

Udgivelsens forfattere:

  • Carsten Wulff
  • Ledelse og implementering
  • Socialområdet
  • Ledelse og implementering, Socialområdet

Blandt socialt udsatte borgere som hjemløse, stofmisbrugere, prostituerede og psykisk syge kan livet være så vanskeligt og kaotisk, at almindelige sociale tilbud og støtteordninger ikke rækker til at få styr på dagen og vejen. Men flere nye sociale indsatser er kommet i kommunernes søgelys de seneste år – indsatser med specifikke metoder og dokumenteret effekt.

ICM, CTI, ACT, FIT … Det spirer frem med betegnelser for nye metoder på det sociale område, der retter sig mod særligt udsatte borgere. Men hvad kendetegner disse indsatsmetoder ud over at være forkortet til tre bogstaver, hvorfor kommer de i kommunernes søgelys nu, og hvilke udfordringer er der ved at tage dem i brug?

Ønsket om virkningsfulde og tilpassede indsatser

Det korte svar er, at metoderne allerede har en dokumenteret positiv virkning over for de berørte grupper. Det er i al fald erfaringerne fra andre lande. De er systematiske og stringent opbygget, og det giver mulighed for at kunne måle, om indsatserne gør en positiv forskel, men gør dem også ressourcekrævende at implementere. Metoderne giver med andre ord mulighed for en mere sikker hånd i socialpolitikken og i de sociale indsatser, men kræver noget ekstra at sætte i værk.

SFI er i en række samarbejder og projekter i gang med at undersøge brugen af de forskellige indsatser og deres tilpasning til danske forhold. Og for Kræn Blume Jensen, der er forskningschef for SFI’s afdeling for socialpolitik og velfærd, er det og fremkomsten af metoderne i sig selv et udtryk for, at der fra politisk hold og fra praksis har været en efterspørgsel efter at blive klogere på indsatserne på socialområdet:

”Både fra politisk side og fra praksis er man nok i stigende grad blevet opmærksom på, at med systematiserede indsatser kan man i højere grad finde ud af, om det, man gør, også gør en forskel. Så kan man beskrive indsatsen og metoden, man bruger, og man kan måle på den.”

Indsatsen kommer til borgeren

Et fællestræk for disse metoder er, at de er opfundet og tilpasset til den relativt lille gruppe af borgere, der som hovedregel ikke har tilstrækkeligt udbytte af de øvrige ’normale’ sociale tilbud i forhold til den sociale udfordring, de har. Det er borgere med komplekse sociale problemer som fx psykisk lidelse, omfattende misbrug, hjemløshed, kriminalitet eller prostitution. Det er borgere, der i den grad har brug for at blive taget ved hånden og støttet, da de ikke selv formår at efterleve de krav, som det sociale system stiller til dem med fx at skulle møde op på jobcentret eller socialforvaltningen eller huske en aftale hos lægen.

”Lidt forenklet kan man sige, at hvor borgeren skal komme til de normale sociale tilbud, så er der meget i de her metoder, der handler om, at tilbuddet kommer til borgeren i stedet for, og at det i højere grad er på borgerens præmisser,” fortæller Kræn Blume Jensen.

Intensivt og ressourcekrævende

Med behovet for målrettede indsatser er der nu et katalog af såkaldte manual- og evidensbaserede indsatsmetoder, som man i kommunerne i princippet kan tage i anvendelse afhængig af de udsattes problemstillinger og af graden af udsathed. Metoderne er beskrevet i manualer, de er intensive og ekstra ressourcekrævende bl.a. i form af de kompetencer, de kræver af indsatsmedarbejderne og af afsat tid til den enkelte udsatte borger. Så skal metoderne bruges efter hensigten, så kræver det et større implementeringsarbejde i kommunen.

Det er også på de punkter, de manualbaserede metoder adskiller sig fra de muligheder, man allerede bruger over for borgere med komplekse sociale problemer. De gængse indsatser er typisk forskellige former for bostøtteindsatser, som bliver brugt bredt i kommunerne til personer med forskellige større sociale støttebehov. Formålet er typisk at støtte personen i at kunne klare hverdagen, fastholde sin bolig og kunne håndtere kontakten til det offentlige system. Bostøtten er simpelthen en person, der hjælper borgeren med at huske aftaler med fx kommunen, behandlingssystemet og andre instanser.

Metodevalg efter målgruppe

De evidensbaserede indsatser bygger også på en støtteperson og de samme typer af formål. Men de er kendetegnet ved en langt mere intensiv og struktureret indsats, som bl.a. betyder, at bostøttepersonen har færre klienter at hjælpe og anvender en højere grad af systematik i støttearbejdet ud fra bestemte metoder. Med CTI-metoden skal bostøttepersonen fx opbygge og lede et tidsafgrænset forløb over 9 måneder, som efter en bestemt fremgangsmetode skal hjælpe borgeren i en kritisk overgangsfase, fx fra at bo på herberg til at få egen bolig.

Er der behov for intensiv og systematisk støtte ud over en afgrænset periode, er ICM en metode, bostøtten kan anvende. Det omfatter både praktisk og social støtte i hverdagen og er en koordinerende brobygning til kontakter i det øvrige sociale system.

I de tilfælde, hvor en enkelt bostøtteperson ikke er nok og ikke alene kan hjælpe borgeren med kontakten til de nødvendige offentlige instanser, kan ACT-metoden være en løsning. Den bygger på et team af støttepersoner, fx en sygeplejerske, en misbrugsbehandler eller en psykiater, der kan rykke ud til borgeren, og på den måde samle og koordinere alle nødvendige offentlige instanser hjemme hos borgeren.

Implementering er ikke så ligetil endda

Ibrugtagning af de evidensbaserede metoder er således ikke noget, man bare lige går i gang med i kommunerne. Det kræver en grundig implementering og tilpasning til lokale forhold og målgruppe samt eventuel uddannelse af bostøttemedarbejdere, så de kan anvende metoderne korrekt.

Et dilemma for kommunerne kan være det overvældende ved at skulle implementere en metode i sin helhed. Men nøjes man med kun at tage de dele i brug, der synes at give bedst mening, kan man ikke længere påberåbe sig, at det, man gør, er evidensbaseret, og der vil ikke længere være en manual at følge. Det samme er tilfældet, hvis fx målgruppen afviger for meget i forhold til den metodebeskrevne. Hvis en metode har vist sig effektiv over for stofmisbrugere med sindslidelse, er det ikke dermed givet, at den også er det over for alkoholmisbrugere med sindslidelse.

Alene det at overføre en metode, der har virket i fx en amerikansk kontekst, til en dansk, kan være en udfordring, hvis man med sikkerhed skal påberåbe sig evidens. Forsker Lars Benjaminsen, som bl.a. har været med til at forfatte en ACT-manual til en dansk kontekst, er dog fortrøstningsfuld i forhold til metodeoverførslen:

”Man kan med en vis ret hævde, at når de manualbaserede metoder virker i lande med et svagere udbygget velfærdssystem end Danmark, så er der meget, der taler for, at de også virker i lande med et bedre udbygget velfærdssystem, hvor det er lettere at bygge bro til andre sociale tilbud.”

Kommunens størrelse spiller ind

For at sætte en manualbaseret indsatsmetode i gang i en kommune, så kræver det, at der er et vist volumen af borgere i målgruppen. Mellemstore kommuner som fx Vejle, Kolding og Randers har volumen til, at fx indsatser som CTI og ICM giver mening, mens ACT på udsatteområdet generelt er mere relevant for de største kommuner i landet. Det forklarer også omvendt, hvorfor det især er i de mindre kommuner, at man fortsat holder fast i at anvende de bostøttemuligheder, som ikke er så ressourcekrævende som de manualbaserede metoder. Lars Benjaminsen påpeger dog, at eftersom der ikke længere eksisterer rigtig små kommuner i Danmark, så skal man ikke afvise muligheden for, at man kan tage manualbaserede metoder som ICM i brug. Det kræver måske blot én eller få medarbejdere i kommunen, der opbygger de fornødne kompetencer.

Manual- og evidensbaserede metoder til at hjælpe og støtte socialt udsatte

CTI – CRITICAL TIME INTERVENTION
9-måneders forløb med 3 faser, der skal afdække borgerens behov, knytte borgeren til de rette tilbud og netværk og sikre, at borgeren fastholdes i dem.

ICM – INTENSIVE CASE MANAGER
Tidsubegrænset indsats med praktisk og social støtte i hverdagen, hvor en koordinerende støtteperson står for kontakten til de instanser, som borgeren behøver hjælp fra.

ACT – ASSERTIVE COMMUNITY TREATMENT
En fast sagsbehandlerteam med deltagere fra de relevante sociale instanser knyttes til borgeren og kommer hjem til borgeren med myndighed til at træffe beslutninger på stedet.

FIT – FEEDBACK INFORMED TREATMENT
Hver session mellem borger og bostøtteperson følges op med få korte spørgsmål til borgerens velbefindende og borgerens syn på sessionen. Det giver mulighed for løbende at følge udviklingen og tilpasse indsatsen i forløbet.

CTI-INDSATS FOR PROSTITUEREDE

CTI-metoden er oprindelig udviklet til at fastholde tidligere hjemløse borgere i en tildelt bolig og altså til at forebygge, at de i overgangsfasen mister den igen eller falder tilbage på herberget. Men i København, Odense, Aarhus og Aalborg Kommuner har man tilpasset metoden og taget den i brug over for en anden gruppe af udsatte i forbindelse med projektet Exit prostitution, som SFI evaluerer. Ph.d.-stipendiat Theresa Dyrvig Henriksen, som har fulgt projektet, fortæller, at målgruppen i dette projekt er personer med erfaring i salg af sex, men som er socialt udsatte og har behov for at få støtte til at ændre på nogle forhold i en kritisk fase af deres liv:

”Selvom projektet hedder ’Exit’, handler det ikke nødvendigvis om, at borgeren skal ud af prostitution, men kan også være et generelt behov for at få hjælp til at håndtere nogle sociale problemer. Det kan fx være at få hjælp til at finde en billigere bolig, hvis man fx ønsker at holde op med at sælge sex, eller hjælp til at komme i misbrugsbehandling.”

Opgaven for CTI-støttepersonen er at finde de rette tilbud til at imødekomme disse behov og så sørge for, at den berørte person kommer i gang og bliver i tilbuddet.

”CTI er et kort, intensivt forløb, men fokus er det lange perspektiv. Det gælder om at skræddersy et støtteforløb og fokusere på de vigtigste ting, der skal afhjælpes. Og det skal gøres med udgangspunkt i, hvad borgerne – her de prostituerede – selv mener, de har behov for,” fortæller Theresa Dyrvig Henriksen.

Støttepersonerne skal både kende CTI-metoden og vide, hvordan man arbejder efter den, og de skal vide noget om problematikområdet – her prostitution. Dialog mellem støtteperson og prostitueret er vigtig. Prostituerede kan have et behov for at snakke problemfelter igennem, men samtidig frygte, at de med oplysninger om dem selv risikerer at få taget deres kontanthjælp eller deres børn. Det skal støttepersonerne vide og kunne håndtere.

Og så skal støttepersonerne kende det sociale system – have overblikket. De skal vide, hvor man skal henvende sig for at få den rette støtte, fx en mentorordning, førtidspension osv. De skal vide, hvilke støttemuligheder der er, både i offentligt og privat regi. Og de skal vide, hvor lang ventetid der fx er på støttemulighederne.

”CTI-arbejdet er intensivt for socialarbejderen omkring en borger. Det er fokuseret, men man skal også være parat til at tage en opvask, hvis man er hjemme hos en borger, og det hele sejler. Ofte vil kontakten mellem borger og medarbejder foregå ude hos borgeren eller på et ’neutralt’ sted. Som prostitueret ønsker man måske ikke, at naboen eller andre opdager kontakten til støttepersonen,” fortæller Theresa Dyrvig Henriksen.

Udgivelsens forfattere

  • Carsten Wulff

Om denne udgivelse

  • Publiceret i

    Social forskning,
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev