Mobile device screen time is associated with poorer language development among toddlers: results from a large-scale survey
Udgivelsens forfattere:
- Signe Boe Rayce
- Gunhild Tideman Okholm
- Trine Flensborg-Madsen
- Børn, unge og familie
- Sundhed Børn, unge og familie, Sundhed
Abstract
På trods af små børns udbredte brug af mobile enheder findes der kun lidt forskning om brugen og sammenhængen med børns sprogudvikling. Formålet med undersøgelsen var at undersøge sammenhængene mellem skærmtid på mobile enheder og børns sprogforståelse samt talesprog. Et yderligere formål var at undersøge, om sammenhængen mellem brug af mobile enheder og sprogudvikling er forskelligt afhængigt af tre faktorer, relateret til det hjemlige læringsmiljø.
Metode
Undersøgelsen anvender data fra 31.125 to- og treårige børn, der har deltaget i den danske spørgeskemaundersøgelse ’SPOR – Børns udvikling og trivsel gennem livet’. Skærmtid på mobile enheder blev målt som tid brugt på mobile enheder (smartphones og iPads) på en normal dag. Måling af sprogforståelse og talesprog var baseret på delskalaer fra spørgeskemaet ’2-5’. Multipel lineær regression blev brugt til at undersøge sammenhængen mellem børns skærmtid på mobile enheder og sprogudvikling. Multipel logistisk regression blev brugt til at undersøge risikoen for at opleve sprogudfordringer. ’Joint exposure’-analyser blev anvendt til at undersøge sammenhængen mellem børns skærmtid på mobile enheder og sprogvanskeligheder i kombination med tre andre faktorer relateret til det hjemlige læringsmiljø: forældres uddannelse, læsning for barnet og barnets TV/PC-skærmtid.
Resultater
Høj skærmtid på mobile enheder (en time eller mere per dag), var signifikant associeret med dårligere sprogudviklingsscores og højere odds for både sprogforståelsesvanskeligheder (1-2 timer: AOR = 1,30; ≥ 2 timer: AOR = 1,42) og talesprogsvanskeligheder (1-2 timer: AOR = 1,19; ≥ 2 timer: AOR = 1,46). Resultaterne indikerer desuden, at hyppig læsning for barnet delvist kan modvirke den negative effekt høj skærmtid har på sprogforståelsesvanskeligheder, men ikke på talesprogsvanskeligheder. Der blev ikke fundet nogen modificerende effekt af forældres uddannelse og barnets tid brugt på TV/PC.
Konklusioner
Skærmtid på mobile enheder på en time eller mere per dag er forbundet med dårligere sprogudvikling blandt småbørn. Hyppig læsning for barnet kan muligvis have en afbødende effekt på sprogforståelsesvanskeligheder, men ikke på talesprogsvanskeligheder.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Publiceret i
BMC Public Health