Modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge i private hænder
Udgivelsens forfattere:
- Eigil Boll Hansen
- Leena Eskelinen
Arbejdsmarked
Socialområdet
Dagtilbud, skole og uddannelse
Arbejdsmarked, Socialområdet, Dagtilbud, skole og uddannelse
AKF undersøger et forsøg i Køge Kommune, hvor halvdelen af borgerne på kontanthjælp og sygedagpenge behandles af et privat firma. Meningen med forsøget i Køge Kommune er at afprøve nye metoder til at få borgere, som modtager kontanthjælp eller sygedagpenge, hurtigere i arbejde.
I forsøget, som løber fra april 2008 til september 2010, fordeles modtagere af kontanthjælp, introduktionsydelse og sygedagpenge mellem det kommunale Jobcenter Køge og det private firma Agens efter et princip om tilfældighed. Personerne i de to grupper er i princippet ens, og det er således kun selve ”behandlingsmetoden”, der forventes at være forskellig. Det vil sige de konkrete sagsforløb, tilgangen til borgeren, og hvilke tilbud der sættes i gang.
Ansvar og engagement
Det private firma Agens arbejder ud fra et helhedsorienteret princip, der tager udgangspunkt i at udfordre borgeren til selv at tage ansvar og engagere sig. Agens har til hensigt at indgå i tæt samarbejde med forskellige faggrupper, fx psykologer, læger og ergoterapeuter for at afdække behov og give støtte til borgerne og sagsbehandlerne.
Agens får en bonus på halvdelen af Køge Kommunes nettobesparelse på overførselsudgifterne. For passive kontanthjælpsmodtagere dog først efter, at 10% er overgået til aktive forløb eller er i job. Agens har en bonusordning for personalet.
Jobcenter Køge har ikke på forhånd formuleret et overordnet fælles princip for indsatsen. Jobcentrets indsats vil dog uden tvivl bygge på nogle antagelser, værdier og principper, og det er en del af undersøgelsen at afdække disse. Belønningssystemer for medarbejderne i Jobcenter Køge er under overvejelse.
AKF evaluerer
AKF skal evaluere forsøget, og formålet er at få belyst, hvilken forskel der er på indsatsen i Jobcenter Køge og Agens. Hvad er det for en indsats, der skal til for at få borgere på kontanthjælp eller sygedagpenge hurtigt i arbejde, og hvilke vilkår skal der være for indsatsen? Hvis det fx viser sig, at borgere, der betjenes af Agens, kommer hurtigere i arbejde, er det jo vigtigt at vide, hvilke betingelser der skal være opfyldt for at nå dette resultat.
I evalueringen sammenligner vi således både, hvor hurtigt borgerne kommer i beskæftigelse i Jobcenter Køge og hos Agens, og hvilken indsats der ydes over for borgerne.
For at kunne fortolke en eventuel forskel (eller manglende forskel) i virkninger skal evalueringen bl.a. bidrage med indsigt i, hvordan indsatsen har været organiseret, og hvilke personalemæssige ressourcer der har været til rådighed.
Det skal også afdækkes, hvorvidt der i forsøgsperioden har været nogle planlagte eller påtvungne ændringer i organisation, personale eller metode, som har virket fremmende eller hæmmende for at gennemføre indsatsen som planlagt.
Fokus på forskel
Vi vil i evalueringen have fokus på nogle bestemte aspekter i indsatsen, som vi forventer vil bidrage til at forklare en eventuel forskel i effekt.
Vi vil beskrive personalets kvalifikationer. Personale fra Jobcenter Køge har selv valgt at skifte til Agens, og selv om vi som udgangspunkt vil forvente, at uddannelse og erfaringsbaggrund ikke er væsentlig forskellig, er det måske ikke tilfældigt, hvem der har valgt at skifte, og hvem der har valgt at blive i Jobcenter Køge. Personalet i Jobcenter Køge og hos Agens forventes at blive tilbudt oplærings- og uddannelsesaktiviteter i forsøgsperioden, og de kan være forskellige. Dertil kommer, at Agens forventes at rekruttere personale med anden uddannelsesmæssig baggrund end den, der er typisk for personalet i jobcentrene.
Endvidere vil vi belyse, hvordan sagsbehandlingen er organiseret henholdsvis i Jobcenter Køge og hos Agens mellem kontanthjælp, sygedagpenge og virksomhedsservice. Og vi vil belyse, hvordan kontaktforløbene er tilrettelagt, hvilke aktive tilbud borgerne modtager, og hvorvidt der gøres en ekstra indsats for bestemte modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge.
Hvilken virkning
Forsøget er iværksat for at afprøve, om Agens’ fremgangsmåde er mere effektiv end den indsats, der hidtil har været ydet i Jobcenter Køge. Det kan imidlertid tænkes, at der ikke kan findes en forskel i virkninger af indsatsen mellem de to aktører, men at forsøget har den virkning, at der samlet opnås en forbedret effekt af arbejdsmarkedsindsatsen i Køge Kommune på grund af fx konkurrencen mellem de to aktører.
Alternativt kan det vise sig, at der ikke opnås nogen forbedring i effekten af arbejdsmarkedsindsatsen, fx fordi det ikke har været muligt afgørende at påvirke mulighederne for, at borgere på kontanthjælp eller sygedagpenge kommer i beskæftigelse, bl.a. på grund af ændringer i ledigheden.
Men under alle omstændigheder er der tale om et interessant forsøg, som forventes at bidrage med ny viden om indsatsen over for modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge.
Resultater fra AKF’s evaluering af forsøget i Køge Kommune forventes at foreligge i sommeren 2010.
Udgivelsens forfattere
- Eigil Boll HansenLeena Eskelinen
Om denne udgivelse
Publiceret i
AKF nyt