Omkostningsvurdering af projektet Styrket Tværsektoriel Indsats for Børn og Unges Mentale Sundhed (STIME)
Udgivelsens forfattere:
- Betina Højgaard
- Økonomi og styring
- Børn, unge og familie
- Sundhed Økonomi og styring, Børn, unge og familie, Sundhed
VIVE har på opdrag af Region Hovedstadens Psykiatri fået til opgave at foretage en omkostningsvurdering af tre indsatser under projektet ’Styrket Tværsektoriel Indsats for Børn og Unges Mentale Sundhed’ (STIME).
STIME er et samarbejde mellem syv kommuner i Region Hovedstaden og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, BUC. Formålet med STIME er at udvikle og afprøve indsatser i form af lettere behandling til børn og unge med tidlige tegn på selvskade, spiseforstyrrelser, angst, depression og udfordringer med uro, opmærksomhed eller impulsivitet. Indsatserne tilbydes lokalt i kommunen i regi af PPR, og målet er at hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, inden udfordringerne kræver mere gennemgribende behandling eller udvikler sig til en alvorlig psykisk lidelse. STIME gennemføres i perioden 2018-2021 og er finansieret af satspuljen ’Fremskudt funktion’.
Resultater
VIVE har vurderet omkostningerne af de tre lettere behandlingsindsatser SPIS, Selvskade og EMO. BUC’s omkostninger til opstart og drift af indsatsen i 1 år for det specificerede scenarie beløber sig til ca. 300.000 kr. for henholdsvis SPIS- og EMO-indsatsen samt ca. 250.000 kr. for Selvskadeindsatsen. Det svarer til, at omkostningerne pr. uddannelsesforløb er ca. 21.500 kr. for SPIS, ca. 28.000 kr. for Selvskade og ca. 23.500 kr. for EMO.
Den enkelte kommunes samlede omkostninger forbundet med opstart og drift af indsatsen i 1 år er henholdsvis ca. 223.000 kr. for SPIS-indsatsen, ca. 220.000 kr. for Selvskade-indsatsen og ca. 227.000 kr. for EMO-indsatsen. Dette svarer til, at kommunens omkostninger er 14.869 kr. pr. SPIS-behandlingsforløb, 14.614 kr. pr. Selvskade-behandlingsforløb og 15.114 kr. pr. EMO-behandlingsforløb. Dette er baseret på en antagelse om, at kommunen årligt gennemfører 15 forløb i hver indsats og uddanner 2 behandlere til hver indsats.
Hvis man ændrer i de centrale antagelser, viser følsomhedsanalyser, at der er et relativt stort spænd i omkostningerne alt efter anvendte antagelser.
Metode
Overordnet er omkostningsvurderingen og dataindsamlingen designet ud fra Socialstyrelsens retningslinjer for økonomiske analyser af sociale indsatser. Omkostningsvurderingen er baseret på baggrundsoplysninger og ressourceforbrugsopgørelser fra de syv kommuner i STIME og BUC, og opgørelsen omfatter de direkte marginale budgetøkonomiske omkostninger for BUC og kommunerne til opstart og drift af indsatserne. Eventuelle budgetøkonomiske eller velfærdsøkonomiske konsekvenser i form af øgede eller reducerede udgifter, som følger af, at indsatsen har en effekt på borgeren, er ikke omfattet af analysen.
Udgivelsens forfattere
- Betina Højgaard
Om denne udgivelse
Finansieret af
Region HovedstadenUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd