Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en
Notat 5. OKT 2018
  • Arbejdsmarked
  • Arbejdsmarked

Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark

Udgivelsens forfattere:

  • Malene Rode Larsen
  • Arbejdsmarked
  • Arbejdsmarked
Download udgivelsen Hent rapporten Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark
Download udgivelsen Hent rapporten Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark

Analysen er en kommenteret tabelsamling, der har til formål at opdatere en række analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark. For alle aldersgrupper mellem 18 og 60 år ligger beskæftigelsen blandt grønlændere bosat i Danmark væsentligt under den øvrige danske befolknings. Den mest udsatte gruppe blandt grønlænderne er personer, som er arbejdsløse mindst halvdelen af året, modtager sygedagpenge/orlovsydelse mv., kontanthjælp eller førtidspension.

Beskæftigelsen blandt voksne grønlændere bosat i Danmark er væsentligt lavere end for den øvrige danske befolkning. For personer fra Grønland i alderen 25-50 år var 33,1 procent i beskæftigelse i 2016 mod 76,2 procent blandt personer i samme alder i den øvrige danske befolkning. Det viser en analyse af beskæftigelsesforholdene for voksne grønlændere bosat i Danmark for perioden 2012-2016.

Analysen er en kommenteret tabelsamling, der har til formål at opdatere en række analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark. SFI (det nuværende VIVE) har tidligere gennemført registerbaserede analyser af blandt andet beskæftigelsesforhold blandt grønlændere i Danmark og sammenlignet dem med et repræsentativt udsnit af den øvrige danske befolkning for perioden 2007-2011.

Undersøgelsen blev sat i gang for at følge, hvorledes det går med grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark sammenlignet med den øvrige befolkning.

Konklusion

For alle aldersgrupper mellem 18-60 år ligger beskæftigelsen blandt grønlændere bosat i Danmark væsentligt under den øvrige danske befolknings. For den øvrige danske befolkning i aldersgrupperne 18-24, 25-50 og 51-60 år ligger beskæftigelsen på henholdsvis 31,0, 76,2 og 78,7 procent, mens den for grønlændere bosat i Danmark i de tilsvarende aldersgrupper ligger på henholdsvis 14,3; 33,1 og 24,4 procent.

Den mest udsatte gruppe blandt grønlænderne er personer, som er arbejdsløse mindst halvdelen af året, modtager sygedagpenge/orlovsydelse mv., kontanthjælp eller førtidspension. Her finder vi henholdsvis 24,6, 44,2 og 66,8 pct. af gruppen af grønlændere i aldersgruppen henholdsvis 18-24, 25-50 og 51-60 år. Til sammenligning befinder kun henholdsvis 5,7, 14,0 og 18,6 pct. af gruppen af danskere på disse ydelser i disse aldersgrupper.

Anbefalinger

Undersøgelsen peger på, at det er væsentligt for stat og kommuner at have særligt fokus på beskæftigelsen blandt grønlændere bosat i Danmark, da en stor del af gruppen sammenlignet med den øvrige danske befolkning er arbejdsløse eller helt uden for arbejdsmarkedet. Gruppen er altså ganske sårbar sammenlignet med den øvrige danske befolkning, og kræver derfor sær-lig opmærksomhed social- og beskæftigelsespolitisk.

Metode

Konklusionerne er baseret på enkle, deskriptive analyser. I analysernes første del sammenlignes gruppen af henholdsvis grønlændere og danskere med hensyn til deres beskæftigelsesforhold. Gruppen af grønlændere består af personer, der alle er født i Grønland, og som voksne (dvs. som 18-årige eller ældre) er flyttet til Danmark i perioden 1. januar 1999 til 31. december 2016.

På baggrund af denne afgrænsning var der ved udgangen af 2016 i alt 4.049 voksne grønlændere bosiddende i Danmark. Gruppen af danskere i øvrigt består af en repræsentativ 5-procent stikprøve af den øvrige voksne befolkning (18 år eller ældre), der var bosiddende i Danmark på et givent tidspunkt i perioden 1. januar 1999 til 31. december 2016.

For at være sikre på, at de forskelle, vi finder på grønlændere og øvrige danskere, fx fordelt på alder, ikke blot skyldes tilfældigheder, tester vi disse for statistisk signifikans vha. Chi2-test.

Udgivelsens forfattere

  • Malene Rode Larsen

Om denne udgivelse

  • Udgiver

    VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev