Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­30. september 2020

Præferencer for fremtidens ældrepleje

Resultater fra et valghandlingseksperiment

Den kommunale ældrepleje er under pres, og det kan få efterspørgslen på privat hjemmepleje til at stige i fremtiden. Det er især personer med en lang uddannelse og en stor formue og personer med en lav tiltro til velfærdssystemet, der er villige til at betale for private hjemmehjælpsydelser.

Agnete Aslaug Kjær , Anna Amilon , Anu Siren & Jacob Ladenburg
Hjemmepleje, Ældre
Hent rapporten om viljen til at betale for ældrepleje
Hvis man mangler troen på, at velfærdssamfundet kan yde den nødvendige ældrepleje, hvis man selv får brug for den i fremtiden. så er man mere villig til at betale for private ydelser. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Anna Amilon Seniorforsker, ph.d. (økonomi) M: 33 48 08 14 ame@vive.dk

Det stigende antal danskere på 80+ år forventes at presse udgifterne til hjemmeplejen i de kommende år. Samtidig støtter danskerne i høj grad den formelle omsorgskultur, hvor plejen af samfundets ældre varetages af professionelle frem for eksempelvis familiemedlemmer.

Når den offentlige ældrepleje er under pres, og det er usandsynligt, at familiemedlemmer træder til, får man en situation, hvor efterspørgslen på privat ældrepleje kan komme til at stige i fremtiden.

I denne rapport har vi undersøgt, hvor villige fremtidens hjemmehjælpsmodtagere er til at betale for tilkøb af specifikke private plejeydelser. Helt præcist omfatter undersøgelsen 54-64-årige danskere, der på tidspunktet for undersøgelsen ikke modtog hjemmehjælp.

Undersøgelsen er en del af projektet MATURE – Meeting the challenges in population ageing through innovation and cultural adaptation of welfare society, som er finansieret af Innovationsfonden.

Resultater

Betalingsviljen for at tilkøbe hjemmeplejeydelser er stærkt knyttet til borgerens ressourcer, viser undersøgelsen. Især er borgere med et højt uddannelsesniveau, men også med en (relativt set) stor formue, villige til at betale for private hjemmehjælpsydelser. Det betyder, at viljen til at betale er stærkt knyttet til muligheden for at betale for forbedret ældreservice.

Der er også stor betalingsvilje blandt borgere, der ikke har en tro på, at velfærdssystemet kan garantere alle ældre den omsorg og pleje, de har brug for i fremtiden, sammenlignet med respondenter med en høj tro på velfærdssystemet.

Et scenarie, hvor mange (ressourcestærke) ældre borgere tilkøber private hjemmehjælpsydelser, kan dermed blive virkelighed inden for de næste 20-30 år.

Anbefalinger

Undersøgelsen viser, at borgerne i gennemsnit har størst vilje til at betale for:

  • at deres hjemmehjælp leveres af et fast team af hjælpere
  • at de får et ekstra bad om ugen
  • at de får mulighed for at deltage i et aktivitetstilbud.

Det betyder også, at borgerne i gennemsnit har stærke præferencer for disse ydelser. Kommunerne kan derfor øge borgernes oplevelse af kvalitet i hjemmeplejen, hvis de tilbyder disse tre ydelser.

Metode

Undersøgelsen er gennemført som et valghandlingseksperiment. 4.000 borgere i alderen 54-64 år blev via deres e-boks inviteret til at deltage i undersøgelsen.

Respondenterne blev otte gange præsenteret for et sæt af tre forskellige servicepakker, der indeholdt forskellige serviceydelser og priser. Derefter blev de bedt om at vælge den pakke, som de syntes bedst om. Ved at variere serviceydelser og priser og studere respondenternes valg udledte vi estimater for deres betalingsvilje for de forskellige serviceydelser til ældre.

1.154 besvarede undersøgelsen. Det er en svarprocent på 29. Efter at have ekskluderet ikke valide besvarelser, baserer hovedanalyserne sig på n=965 besvarelser. Der blev foretaget en følsomhedsanalyse, hvor vi anvender vægte for at korrigere for skævheder i bortfaldet.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Innovationsfonden

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Videnskabelig artikel, 29. maj 2020 Volunteer work among older adults in Denmark, 1997-2017
Videnshæfte, 25. februar 2020 Tolv scenarier for fremtidens ældre
Nyhed, 25. februar 2020 Alderdom anno 2050: VIVE skitserer tolv fremtidsscenarier for det sene voksenliv
Videnskabelig artikel, 2020 Willingness to pay for long-term home care services: Evidence from a stated preferences analysis
Nyhed, 22. november 2019 Afsluttende konference i MATURE: Velfærdsservice for fremtidens ældre
Læs også
  1. Rapport

    Kun få ældre har brugt mulighed for at købe tilkøbsydelser

  2. Nyhed

    Styrket sammenhæng for de svageste ældre

  3. Rapport

    Bevægelsessensorer og kamerakig kan øge sikkerhed og tryghed for borgere på botilbud og plejecentre

  4. Rapport

    Pårørende til langvarigt syge føler mindre belastning efter deltagelse i kursus

  5. Rapport

    Borgere oplever mere tryghed med ’Kom Godt Hjem’-indsats i Horsens

  6. Debatindlæg

    Her er, hvad vi ved om frit valg på ældreområdet

  7. Nyhed

    Voluntary work for the physical and mental health of older volunteers: a systematic review

  8. Nyhed

    Voluntary work for the physical and mental health of older volunteers: a systematic review

  9. Nyhed

    Hvis vi gør det rigtigt, kan den hollandske Buurtzorg-model blive et afsæt for varig forbedring af ældreplejen i Danmark

  10. Undersøgelse i gang

    Hvad har vi lært af COVID-19 på det kommunale sundheds- og ældreområde?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os