Kontakt
Hvornår er der tale om, at et barn eller en ung er udsat for psykisk vold? Hvor går grænsen mellem psykisk vold og en forælders uhensigtsmæssige adfærd over for barnet? Hvilke tegn skal man være opmærksom på for at spotte tegn på psykisk vold? Og hvordan skal man handle, når man opdager volden?
Hidtil har vi i Danmark mest haft fokus på fysisk vold og ikke særlig meget fokus på, at børn og unge også kan være udsat for eller være vidne til psykisk vold i hjemmet. I 2019 blev psykisk vold i nære relationer gjort strafbart, og det har øget fokus på området.
Behov for viden om psykisk vold
Fagpersoner har brug for tilstrækkelig viden, hvis de skal kunne forebygge, opspore og effektivt behandle børn og unge, der er udsat for eller overværer psykisk vold i hjemmet.
Dette hæfte henvender sig netop til fagpersoner. Det er udarbejdet på baggrund af VIVEs forskningsrapport ’Psykisk vold mod børn i hjemmet. Et vidensgrundlag’, som opsamler både dansk og international viden om psykisk vold.
Hæftet giver et indblik i, hvad man forstår ved psykisk vold og det at overvære vold i hjemmet. Det beskriver omfang, konsekvenser og risikofaktorer for, at børn og unge bliver udsat for denne form for vold.
Endelig indeholder hæftet eksempler på indsatser, som ifølge international forskning virker, når praktikere skal forebygge, opspore eller behandle disse børn og unge.
Læs og hent videnshæftet
Om denne udgivelse
Socialstyrelsen
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Mere fra samme undersøgelse
- Nyhed
Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?
- Nyhed
Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv
- Notat
Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner
- Nyhed
Polarisering og tilslutning til demokratiske normer
- Debatindlæg
Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd
- Nyhed
Ungepanelet om efterværn
- Nyhed
Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv
- Nyhed
Promoting interactive skills and mind-mindedness among early childcare professionals: study protocol for a randomized wait-list controlled trial comparing the Circle of Security approach with care as usual in center-based childcare (the SECURE project)
- Nyhed
Hvordan hjælper vi særligt sårbare mennesker med misbrug? Gå hjem-møde Esbjerg
- Rapport
Frivillige familievenner er god støtte for pressede småbørnsfamilier