Social Forskning, 2015:1
Udgivelsens forfattere:
- Trine Jørgensen
- Mads Andersen Høg
- Michael Ørtz Christiansen
- Anna Marie Schurmann Carstens
- Per Larsen
- Iben Augustsen
- Anne Marie Underbjerg
- Carsten Wulff
Socialområdet
Børn, unge og familie
Socialområdet, Børn, unge og familie
INDHOLD:
Fra metodemylder til metodestringens
Forskellige faggrupper har en tendens til at vælge forskellige metoder i arbejdet med psykisk syge og udviklingshæmmede i botilbud. Det viser en kortlægning, SFI har foretaget for de 22 kommuner i Region Syddanmark. Der er brug for øget metodestringens og fælles faglige værktøjer, siger medlem af kommunernes fælles Socialdirektørforum, Lise Plougmann Willer.
Af Trine Jørgensen
”Det afgørende er at gøre det relevant”
Mødrehjælpen har modtaget SFI’s jubilæumspris 2014. Mødrehjælpen får prisen for at kvalificere sit arbejde med forskningsbaseret viden og på den måde sikre en mere solid og underbygget indsats for børn og forældre. Direktør Mads Roke Clausen fortæller her, hvordan Mødrehjælpen arbejder systematisk med at inddrage forskning og bruge dokumentation.
Af Mads Andersen Høg
Anbragte børn trives bedst i familiepleje
Der er stor forskel på, hvordan børn anbragt i familiepleje og børn anbragt på døgninstitution trives i deres hverdag. Det skyldes ifølge formanden for Foreningen af Døgn- og Dagtilbud for udsatte unge (FADD) i høj grad, at børnene har vidt forskellige udgangspunkter.
Af Michael Ørtz Christiansen
Anbragte børn har ret – men får de ret?
Kronik af Anna Marie Schurmann Carstens, juridisk konsulent i Børnerådet, og Per Larsen, formand for Børnerådet
Dit barn har brug for hjælp – skal vi trække lod?
SFI’s erfaringer med de såkaldte lodtrækningsstudier peger især på én udfordring, der ligger i at overtale de involverede parter til at deltage i forskning, hvor der indgår et element af tilfældighed, nemlig lodtrækningen mellem to konkrete indsatser. Men med klar og tydelig kommunikation kan man komme langt, lyder en af konklusionerne.
Af Michael Ørtz Christiansen
Kritisk ringe læsefærdigheder hos mange indvandrere
En stor gruppe indvandrere fra ikke-vestlige lande har så svært ved at læse, at det påvirker deres mulighed for fuldt ud at tage aktiv del i det danske samfund, påpeger SFI-analyse.
Af Michael Ørtz Christiansen
Risikoen for selvskade er mindre, hvis nogen vil lytte
Ny forskning kommer nærmere omfang og årsager til selvskade blandt unge i Danmark, og samtidig viser resultaterne, at det kan gøre en forskel at føle sig støttet socialt..
Af Iben Augustsen, freelancejournalist
Hjemløse drømmer også om villa, Volvo og vovse
Ni ud af ti hjemløse, der har midlertidigt ophold på et herberg (en § 110-boform), vil gerne flytte i egen bolig, viser en ny brugerundersøgelse foretaget af SFI. Det er dog ikke helt lige til at nå målet om egen bolig. Både lange ventetider, manglende social støtte og for lidt samarbejde på hjemløseområdet er forhindringer på vejen.
Af Anne Marie Underbjerg
Helhedsindsats skal hjælpe psykisk syge misbrugere
Der har manglet sociale indsatser til at tage hånd om borgere med sammensatte problemer som misbrug, hjemløshed og sindslidelse. Men en ny indsatsmetode giver grund til optimisme, og den skal nu prøves i to kommuner. SFI skal være med til at se, om indsatsen kan give de berørte borgere et bedre liv og spare kommunerne for udgifter på socialområdet.
Af Carsten Wulff
Vi mangler viden om populær misbrugsbehandling
Ny forskningsoversigt indikerer, at den mest brugte behandlingsform til unge stofmisbrugere virker hverken bedre eller dårligere end andre behandlingsformer. Men oversigten peger også på, at der mangler viden om effekten af selvsamme behandlingsform – den kognitive.
Af Michael Ørtz Christiansen
Udgivelsens forfattere
- Trine JørgensenMads Andersen HøgMichael Ørtz ChristiansenAnna Marie Schurmann CarstensPer LarsenIben AugustsenAnne Marie UnderbjergCarsten Wulff
Om denne udgivelse
Udgiver
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd