Social ulighed i børne- og ungdomspsykiatrien
Udgivelsens forfattere:
- Børn, unge og familie
- Sundhed Børn, unge og familie, Sundhed
Rigsrevisionen har i februar 2024 udarbejdet en beretning om opfyldelse af patientrettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien med fokus på udredningsretten. I den forbindelse har VIVE bidraget med analyser af, om der er social ulighed i udredningstiden inden for børne- og ungdomspsykiatrien i perioden 2019-2022, altså om børn og unge med ressourcesvage forældre har en længere udredningstid i børne- og ungdomspsykiatrien end børn og unge med ressourcestærke forældre.
Resultater
Den gennemsnitlige udredningstid er på 97 dage fra datoen for henvisning til første indikation på, at udredningen er afsluttet. Der er en signifikant stigende udredningstid, jo lavere socioøkonomisk status familierne har. Den sociale ulighed vises bedst ved forskellen mellem de to ekstremer – lav og høj socioøkonomisk status – hvor børn og unge fra familier med lav socioøkonomisk status er 11,8 dage længere om at blive udredt end børn og unge fra familier med høj socioøkonomisk status.
Opdelt på regioner er den sociale ulighed mest markant i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor børn og unge fra familier med lav socioøkonomisk status er henholdsvis 30,3 og 23,1 dage længere om at blive udredt end børn og unge med høj socioøkonomisk status.
Metode
Konklusionerne er draget på baggrund af Rigsrevisionens indhentede data om udredningstid suppleret med baggrundskarakteristika for børn og forældre fra registerdata. Populationen består af 53.910 børn og unge, der henvises til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien i perioden 3. kvartal 2019 til og med 4. kvartal 2022.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
RigsrevisionenUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd