Sund Mand – litteraturstudiet
Udgivelsens forfattere:
- Kåre Jansbøl
- Anja Elkjær Rahbek
Økonomi og styring
Børn, unge og familie
Sundhed
Økonomi og styring, Børn, unge og familie, Sundhed
Baggrund
Mange virksomheder forsøger at forbedre de ansattes sundhed. Det kan der være god økonomi i, da usunde ansatte har højere sygefravær og stopper på arbejdsmarkedet tidligere end sunde ansatte. Kommuner og regioner ønsker også at forbedre menneskers sundhed. Ringkjæbing-Skjern Kommune og Region Midtjylland har derfor startet projekt "Sund Mand".
Projektet sigter mod at forebygge fedme og diabetes hos mænd i beskæftigelse. Grunden til, at projektet er målrettet mænd, er, at mænd har større risiko for fedme og diabetes end kvinder. "Sund Mand" starter med et litteraturstudie, hvor de internationale erfaringer skal gøres op.
Litteraturstudiets resultater
Litteraturstudiet viser, at virksomheder grundlæggende kan benytte tre forskellige interventioner: De kan hjælpe de ansatte med at omlægge deres ernæring, med at dyrke mere motion og de kan ændre de ansattes miljø - fx gennem nedlæggelse af elevator, anlæggelse af gå-ruter, forhøjelse af priser på usunde madvarer eller anden støtte til sundhedsfremmende adfærd.
Litteraturstudiet viser, at der en mindre effekt på kort sigt af interventioner rettet mod ernæring og interventioner rettet mod motion. Effekten på længere sigt kendes ikke. Miljøændringer har derimod ingen effekt, hvis intervention står alene. Her skal man dog påpege, at de undersøgte studier benyttede ganske milde miljøændringer.
Man kan derfor forestille sig, at mere drastiske miljøændringer kan have effekt. Denne formodning understøttes af det faktum, at effekten af kombination af interventioner mod både ernæring, motion og miljø har en lidt større effekt end interventioner mod blot ernæring og motion.
Undersøgelsen viser, at internetbaserede vægttabsprogrammer som løbeplaner eller kostplaner med mulighed for at føre statistik bider på mænd. Målinger af bl.a. kolesterol i kombination med ændring af kosten og mere motion motiverer også mænd til at holde fast i de nye vaner.
Metode
Konklusionerne bygger på analyse af 18 artikler om interventioner på arbejdspladsen rettet mod at forbedre ansattes sundhed i forhold til ernæring, motion og risiko for overvægt og/eller diabetes. Flertallet af studierne handler både om mænd og kvinder.
Litteraturstudiet viser, at vores viden på området er blevet mere sikker i løbet af de sidste fem år. Studiet peger dog også på, at forskningen stadig har mangler; især er der stort frafald af deltagere i undersøgelserne.
Der mangler også solide studier af langtidseffekterne af arbejdspladsændringer rettet mod vægttab og diabetes. Endelig mangler der studier, der viser, om indsatser rettet mod mænd har bedre effekt for mænd end indsatser, der retter sig mod både mænd og kvinder.
Udgivelsens forfattere
- Kåre JansbølAnja Elkjær Rahbek
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA