Trivsel blandt skolebørn i Helsingør og Lejre Kommuner
Udgivelsens forfattere:
- Anne-Dorthe Hestbæk
- Signe Frederiksen
- Ledelse og implementering
- Socialområdet
- Børn, unge og familie Ledelse og implementering, Socialområdet, Børn, unge og familie
Helsingør og Lejre Kommuner har fået midler fra Helsefonden til – med sparring fra Socialt Udviklingscenter, SUS – at gennemføre et såkaldt collective impact-initiativ, dvs. en tilgang, hvor mange af lokalområdets parter går sammen på tværs af kommuner, organisationer, virksomheder og private aktører med henblik på at reducere den sociale arv og øge trivslen hos børn og unge. VIVE har fået til opdrag af Helsefonden og SUS at måle udviklingen i skolebørns trivsel under initiativet.
Mange faktorer har indflydelse på trivsel
Undersøgelsen viser, at trivslen på trods af de forskellige indsatser i lokalmiljøet er stort set uændret over de tre år, trivslen er målt. Det tager lang tid at hæve trivselsniveauet i en hel kommune, samtidig med at trivsel er afhængig af mange faktorer. Mange andre faktorer spiller positivt og negativt ind end de faktorer, man har arbejdet med i projektet. Derfor bliver der også lavet en kvantitativ opfølgning af undersøgelsen i 2020, 2021 og 2022, hvorved der bliver mulighed for at måle udviklingen i trivsel over et længere tidsforløb.
Undersøgelsen kan bidrage med inspiration til, hvad man kan medtage at forskellige mål, hvis man gerne vil måle børns trivsel lokalt, og hvilken faglig viden de forskellige mål bygger på. Undersøgelsen giver også et billede af, hvordan trivslen ligger på nationalt plan.
Metode
Konklusionerne er draget på baggrund af Trivselsundersøgelsen, som er en spørgeskemaundersøgelse blandt elever i 5.-8. klasse i de to kommuner. Eleverne har besvaret samme spørgeskema i 2017, 2018 og 2019, hvilket giver mulighed for at undersøge, om der er en udvikling i trivslen hen over den treårige periode.
Udgivelsens forfattere
- Anne-Dorthe HestbækSigne Frederiksen
Om denne udgivelse
Finansieret af
HelsefondenSamarbejdspartnere
Socialt Udviklingscenter SUSUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd