Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­14. oktober 2019

Udfordringer i samarbejdet omkring børn og unge med handicap

En forundersøgelse baseret på 29 VISO-rådgivningsforløb

Samarbejdet omkring børn og unge med handicap kan ofte være kompliceret. Det ses mellem sagsbehandlere og forældre, mellem forældre og fagpersoner eller internt mellem familiemedlemmer. Det viser denne undersøgelse, som VIVE har udarbejdet for Socialstyrelsen.

Pernille Skovbo Rasmussen , Leif Olsen & Astrid Broni Heinemeier
Børn og unge, Familie, Handicap, Socialfaglige metoder, Socialområdet
Hent rapporten Udfordringer i samarbejdet omkring børn og unge med handicap
VIVE har undersøgt 29 rådgivningsforløb, hvor der har været udfordringer i samarbejdet omkring børn og unge med handicap. Modelfoto: Sine Fiig/VIVE

Kontakt

Pernille Skovbo Rasmussen Senioranalytiker, ph.d., cand.scient.soc. M: 41 39 35 09 pera@vive.dk

VISO (Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation), Socialstyrelsen, rådgiver fagfolk og borgere i komplekse sager på blandt andet handicapområdet. VISO oplever, at der før og under nogle af disse rådgivningsforløb er samarbejdsudfordringer mellem de forskellige aktører, hvilket kan være en barriere for, at familier med børn med handicap får det bedst mulige udbytte af VISOs rådgivningsforløb.

VISO har bedt VIVE undersøge 29 rådgivningsforløb, hvor der i forskellig grad har været samarbejdsudfordringer forud for henvendelsen til VISO. Undersøgelsen skal understøtte Socialstyrelsens arbejde med at finde frem til arbejdsformer og indsatser, der kan forebygge og løse udfordringerne. Det gælder både samarbejdsudfordringer, der er opstået før VISO-rådgivningsforløbet, eller undervejs i dette forløb.

Resultater

Resultaterne viser, at de konkrete samarbejdsudfordringer primært ses mellem følgende parter:

1) Sagsbehandlere og forældre: Samarbejdsudfordringer mellem sagsbehandlere og forældre handler ofte om processen i sagsforløbet og kommunikationen omkring barnet. Forældre oplever manglende udvikling i sagsforløbet eller utilstrækkelige tilbud og indsatser for barnet. Sagsbehandlere oplever, at der kan opstå samarbejdsproblemer og kommunikationsbrist, når forældrene ikke har ressourcer til at deltage i afdækningen af barnets behov og mulige indsatser.

2) Forældre og fagpersoner i tilbuddene, som barnet er visiteret til: Samarbejdsudfordringer opstår ved manglende forventningsafstemning, når der for eksempel er uoverensstemmelser i opfattelser af barnets behov og iværksatte løsninger. Forældrene kan eksempelvis opleve, at fagpersoner på skoler eller på barnets aflastningstilbud bør gøre andet og mere for at støtte barnet, mens barnets skole eller tilbud omvendt oplever at yde den optimale støtte til barnet. Mangelfuld kommunikation og manglende gensidig inddragelse i processer og beslutninger kan udfordre samarbejdet mellem fagpersoner i tilbuddene og barnets forældre.

3) Mellem familiemedlemmer: Der er i nogle tilfælde samarbejdsudfordringer mellem forældre indbyrdes, mellem børn og forældre eller andre primære omsorgspersoner. Forældres samarbejdsudfordringer har betydning for koordineringen af indsatser og fælles faglig tilgang til barnet, ligesom de kan lede til loyalitetskonflikter for barnet. Samarbejdsudfordringer mellem børn og forældre viser sig for eksempel i form af mistillid, afbrudt samvær eller kompliceret tilknytning mellem barn og en forælder. Disse samarbejdsudfordringer kan være problematiske for barnets udvikling og trivsel.

Anbefalinger

VISO har i samråd med VIVE valgt at bruge denne undersøgelse til at gå videre med en uddybende undersøgelse af samarbejdsudfordringer, og hvordan disse kan håndteres. Den supplerende undersøgelse vil bidrage med yderligere ny og aktuel viden om myndighedssagsbehandlernes perspektiver og giver indblik i, hvilke former for løsninger – for eksempel kompetencer, redskaber, metoder og specialiseret rådgivning – de efterspørger i relation til at kunne samarbejde omkring børn med særlige udfordringer omkring funktionsnedsættelser og handicap. Det vil også være VIVE, der står for den supplerende undersøgelse.

Metode

Undersøgelsen bygger på en analyse af dokumentationen i 29 VISO-rådgivningsforløb, hvor der har været samarbejdsudfordringer. VISO-dokumentationen består for eksempel af: 1) et henvendelsesskema, 2) en sagshistorik, 3) en afsluttende VISO-rapport, 4) notater, 5) referater, 6) observationer og 7) skriftlige materialer fra møder og rådgivningssessioner.

Den analyserede dokumentation er udarbejdet med fokus på den faglige dokumentation omkring barnet til brug for VISO-rådgivningsforløbet. Det betyder, at nuancer og årsagsforklaringer set fra myndighedspersonernes perspektiv ikke er beskrevet udtømmende, ligesom dokumentationen ikke har været udarbejdet for at beskrive samarbejdsudfordringer, men for at underbygge VISO-rådgivningsforløbet. Trods denne begrænsning ved datagrundlaget har det været muligt at udlede både direkte beskrevne og indikerede samarbejdsudfordringer i sagsforløbene, som både omhandler, hvilke parter der er involveret, og i hvilke situationer samarbejdsudfordringerne har haft betydning for VISO-forløbene.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

VISO – Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation, Socialstyrelsen

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Webinar

    Webinar: Støtte til udsatte børn og unge i Danmark: Trends i politik, professioner og lovgivning

  2. Rapport

    Mødet mellem borgere med handicap og kommunen

  3. Webinar

    Watch webinar: Child protection in Finland: Recent trends in political debates, support systems and legislation

  4. Nyhed

    Targeted school‐based interventions for improving reading and mathematics for students with or at risk of academic difficulties in Grades K‐6: A systematic review

  5. Rapport

    Tre vigtige temaer for faglig ledelse af dagtilbud

  6. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer danske frivilligcentre

  7. Nyhed

    Samarbejdsudfordringer på børnehandicapområdet – inspiration til praksishåndtering

  8. Rapport og videnshæfte

    Hvordan kan samarbejde på børnehandicapområdet styrkes?

  9. Webinar

    Småbørnsfamiliers hverdag og trivsel under den første covid-19-nedlukning

  10. Debatindlæg

    Ulighed afskærer ældre fra de boliger, der matcher deres behov

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os