Udsatte borgeres oplevelse af Jobcenter København
Udgivelsens forfattere:
- Line Mehlsen
- Arbejdsmarked
- Ledelse og implementering
- Socialområdet Arbejdsmarked, Ledelse og implementering, Socialområdet
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune vil gerne vide, hvordan udsatte borgere oplever Jobcenter København, herunder hvad der ligger bag de udsatte borgeres positive og negative oplevelser.
I undersøgelsen definerer vi målgruppen som borgere, der har udfordringer ud over ledighed. Dette dækker aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, borgere i ressourceforløb, ledighedsydelsesmodtagere, sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaringsforløb.
Undersøgelsen skal gentages årligt frem til 2021. De tilbagevendende målinger gør det muligt at følge en eventuel udvikling i borgernes oplevelse af jobcenteret over tid.
Resultater
Borgerne er tilfredse med behandlingen i jobcentret
Der er generelt stor tilfredshed med Jobcenter København blandt udsatte borgere. 86 procent af de interviewede er tilfredse med deres seneste samtale i jobcenteret, 82 procent oplever, at deres sagsbehandler inddrager dem, og 87 procent ved, at de kan spørge deres sagsbehandler, hvis de er i tvivl om noget. 76 procent oplever, at de ved, hvad der skal ske indtil næste samtale, og en lige så stor andel (77 procent) føler sig godt behandlet i jobcenteret. Derimod er det kun 49 procent af de adspurgte borgere, der angiver, at der er fremdrift i deres forløb.
Anbefalinger
Relationen mellem sagsbehandler og borgere er afgørende for, at udsatte borgere har en positiv oplevelse af jobcenteret. Særligt det at blive lyttet til og mødt med respekt og forståelse for sin situation bidrager til en positiv oplevelse af jobcenteret.
Kun cirka halvdelen af de udsatte borgere oplever, at der er fremdrift i deres forløb. Da denne målgruppe ofte befinder sig lang tid i beskæftigelsessystemet, er motivationsarbejdet afgørende for en vellykket indsats, og derfor er den manglende oplevelse af fremdrift væsentlig at adressere.
Metode
Konklusionerne er draget på baggrund af interview med 186 udsatte borgere. Vi har anvendt et metodisk design, der kombinerer syv skalaspørgsmål, der kan besvares på en skala fra 1-5, og opfølgende åbne spørgsmål. Skalaspørgsmålene gør det muligt at følge udviklingen i målgruppens oplevelse med Jobcenter København over tid. De opfølgende spørgsmål giver kvalitativ viden om de bagvedliggende forklaringer på borgernes vurdering af den indsats, som de modtager i Jobcenter København
Udgivelsens forfattere
- Line Mehlsen
Om denne udgivelse
Finansieret af
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns KommuneUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd