Velfærdsstatens dørvogtere. Procesregulering af visitationer på socialområdet
Udgivelsens forfattere:
- Matilde Høybye-Mortensen
Arbejdsmarked
Ledelse og implementering
Økonomi og styring
Socialområdet
Dagtilbud, skole og uddannelse
Arbejdsmarked, Ledelse og implementering, Økonomi og styring, Socialområdet, Dagtilbud, skole og uddannelse
For 30 år siden udkom Michael Lipskys' Street - Level Bureaucracy, bogen, der for alvor slog fast, at den virkelige politikmager, er den offentlige ansatte, der leverer politikken til borgeren. Denne diagnose holder stadig her 30 år senere. Det er ikke muligt at lovgive for alle tænkelige tilfælde og frontlinjen har fortsat et skønsmæssigt råderum at forvalte. Dette råderum er imidlertid ikke ureguleret.
Derfor undersøges i afhandlingen, hvordan procesregulering påvirker beslutningstagning i velfærdsstatens frontlinje. Spørgsmålet besvares med udgangspunkt i en analyse af tre processtyringsinstrumenter. Fælles sprog, der anvendes på det kommunale ældreområde, Dialogguiden, der anvendes i landets jobcentre, og ICS, der anvendes i kommunale familieafdelinger.
Alle tre instrumenter skal anvendes af sagsbehandlere i forbindelse med undersøgelse af, hvorvidt en klient (en ledig, et barn eller en ældre) er berettiget til en ydelse, og i så fald hvilken. Det er med andre ord ved indgangen til velfærdsstaten - når en borger bliver til en sag - at instrumenterne anvendes. Metodisk er afhandling inspireret af STS (Science Technology Studies) og teoretisk trækker afhandlingen på teori om regulering, organisatorisk teknologi og beslutningstagning i sociale sager.
Video om reglers betydning for sagsbehandlere
Udgivelsens forfattere
- Matilde Høybye-Mortensen
Om denne udgivelse
Udgiver
Institut for Statskundskab, Københavns Universitet