Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnskabelig artikel, ­6. juni 2017

Viden, værdi og omstridt ekspertise : Analyse af den danske debat om lægemiddelprioritering

En ny prioriteringsmodel gør det muligt at lade omkostninger indgå i beslutningen om, hvilke medicinske behandlinger man beslutter at tilbyde på danske hospitaler. Men modellen betyder, at det nye Medicinråd skal evaluere behandlingsomkostningerne – uden at kunne bruge de gængse sundhedsøkonomiske metoder til at sammenholde effekter og omkostninger. Det fremgår af denne artikel, som analyserer debatten om prioriteringsmodellen.

Sarah Wadmann
Region, Sundhed, Økonomi
Download udgivelsen
Det var et nybrud, da Danske Regioner i foråret 2016 lancerede en prioriteringsmodel, som lagde op til, at man kan lade analyser af behandlingsomkostninger indgå i grundlaget for beslutninger om, hvilken medicin det offentlige sygehusvæsen skal tilbyde. Foto: Lars Degnbol/KORA Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Sarah Wadmann Seniorforsker, cand.scient.san.publ., ph.d. M: 61 82 77 35 sawa@vive.dk

Problemstilling

Flere europæiske lande har indført krav om sundhedsøkonomisk evaluering af nye lægemidler som en reaktion på stigende udgifter til sygehusmedicin. I blandt andet England, Norge og Sverige bruger man omkostningseffektivitetsanalyser som afsæt for at beslutte, hvilke lægemidler der skal finansieres inden for de offentlige sundhedsbudgetter.

I Danmark har behandlingsomkostninger hidtil ikke måttet indgå i anbefalinger om ibrugtagning af ny sygehusmedicin. Det var derfor et nybrud, da Danske Regioner i foråret 2016 lancerede en prioriteringsmodel, som lagde op til, at man kan lade analyser af behandlingsomkostninger indgå i grundlaget for beslutninger om, hvilken medicin det offentlige sygehusvæsen skal tilbyde. Regionernes udspil blev genstand for en betydelig debat, og prioriteringsmodellen blev justeret efter kritik fra centrale aktører.

Spørgsmålet er, hvad der er på spil for aktørerne i debatten om prioriteringsmodellen, og hvordan det har påvirket de politiske løsninger. Formålet med denne artikel er at søge svar på disse spørgsmål ved at undersøge, hvilke opfattelser af værdi der var på spil i debatten om prioriteringsmodellen, og hvordan de bidrog til at forme det politiske mulighedsrum.

Konklusion

Analysen viser, hvordan fortalere og kritikere italesatte forskellige forståelser af, hvad der udgør relevant ekspertise, acceptable fordelingsprincipper og en legitim basis for prioriteringsbeslutninger. I artiklen argumenteres der for, at det har været med til at forme, hvad der blev politisk mulige løsninger.

Beslutningsmodellen er blevet tilpasset i lyset af debatten mellem centrale aktører. Men det er endt på en måde, der kan vise sig udfordrende at udmønte i praksis. Der blev opnået politisk accept af, at behandlingsomkostninger skal bruges som informationsgrundlag, når der skal tages beslutninger om, hvilke medicinske behandlinger man ønsker at tilbyde på danske hospitaler. Men Medicinrådet og indkøbsorganisationen Amgros er ladt uden mulighed for at benytte gængse sundhedsøkonomiske metoder til at sammenholde effekt og omkostninger.

Tilbage står derfor spørgsmålet om, hvordan den behandlingsmæssige merværdi skal sammenholdes med behandlingsomkostningerne for at nå frem til et ’acceptabelt’ prisniveau. Det efterlader Medicinrådet og Amgros med en betydelig udfordring i forhold til at finde ud af, hvordan man i praksis skal operationalisere prioriteringsmodellen, som trådte i kraft 1. januar 2017.

Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Nyhed

    Kursus i sundhedsøkonomi april 2023

  3. Nyhed

    Webinar: Få inspiration til at designe ressourcetildelingsmodeller på det specialiserede socialområde

  4. Debatindlæg

    Forskningsdirektør: Alene lønnen gør, at den akademiske socialrådgiver antages at være mere produktiv

  5. Rapport

    Sådan er behovet for specialundervisning og støtte i Sønderborg Kommune

  6. Blogindlæg

    Vi mangler viden om mulige fordele ved friplejehjem

  7. Rapport

    Nyt afregningssystem for friplejehjem har i nogen grad sikret sammenhæng mellem takster og kommunens omkostninger

  8. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer syv projekter, der skal mindske alvorlig mistrivsel

  9. Debatindlæg

    Kommuner bør overveje at bruge overskydende opsparing på at nedbringe gæld

  10. Blogindlæg

    Hvordan kan vi gøre noget ved ‘de dyre borgere’, når vi ikke ved, hvem de er?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os