Du er ikke alene
Undersøgelsens deltagere:
Børn, unge og familie
Socialområdet
Sundhed
Børn, unge og familie, Socialområdet, Sundhed

Unge, som er vokset op med en forælder med psykisk sygdom, er sammenlignet med deres jævnaldrende i øget risiko for at opleve en række negative sociale og sundhedsmæssige konsekvenser af at vokse op med en syg forælder. Ofte bliver de overset i det psykiatriske behandlingssystem, da de ikke betragtes som primær målgruppe i hverken børne- eller voksenpsykiatrien. Som konsekvens modtager de ofte først hjælp og støtte, når de er i mistrivsel, for eksempel i form af social isolering eller skoleværing. Hvis de sundhedsmæssige og sociale konsekvenser af at vokse op i en familie med psykisk sygdom skal afværges, er der behov for tidlig opsporing og intervention. Dette forskningsprojekt undersøger, hvordan online støttegrupper kan hjælpe unge, der har en forælder med psykisk sygdom.
Viden kan bidrage til udviklingen af tilbud
Formålet med dette forskningsprojekt er at undersøge potentialet og udfordringerne ved online støttegrupper til unge, der er vokset op med en forælder med psykisk sygdom. Gennem kvalitative interviews vil projektet afdække deltagernes erfaringer og udbytte af at deltage i en online støttegruppe. Denne viden vil skabe et bedre grundlag for at kunne forebygge de negative konsekvenser af at vokse op i en familie med psykisk sygdom og bidrage til udviklingen af fleksible, lettilgængelige og omkostningseffektive tilbud til denne målgruppe.
Metoder
Projektet er designet som et kvalitativt longitudinelt studie med to tidslige nedslag. Den første runde dataindsamling gennemføres, når forløbet med den online støttegruppe afsluttes. Her interviewes 12-15 deltagere om deres motivation for og erfaringer med selve gruppen, for eksempel hvordan de har oplevet relationen til de andre deltagere. Den anden runde dataindsamling foretages 6 til 8 måneder, efter at deltagerne har afsluttet gruppeforløbet. De samme 12-15 deltagere inviteres til at deltage i et interview om deres oplevede udbytte af forløbet, for eksempel hvad deltagerne særligt husker fra gruppeforløbet, og om der er noget i deres liv, der har forandret sig efter deres deltagelse i gruppeforløbet.
Projektet er et samarbejde med Psykiatrifonden og støttet af Helsefonden og TrygFonden. Det forventes afsluttet i 2026.
Undersøgelsens deltagere
Projektleder
Om denne undersøgelse
Finansieret af
Helsefonden og TrygFondenSamarbejdspartnere
Psykiatrifonden